Statliga myndigheter har blivit mer jämställda

JÄMSTÄLLDHET2019-04-04

Statliga myndigheters arbete med jämställdhetsintegrering har gett positivt resultat, enligt en rapport från Jämställdhetsmyndigheten. ”Myndigheterna visar konkreta resultat. Det påverkar jämställdheten positivt och förbättrar myndigheternas egna verksamheter”, säger generaldirektör Lena Ag.

Jämställdhetsmyndighetens rapport är en slutredovisning av utvecklingsprogrammet ”Jämställdhetsintegrering i myndigheter” som pågick mellan 2013 och 2018 på regeringens uppdrag. 58 myndigheter har omfattats av programmet. Jämställdhetsintegrering innebär att ett jämställdhetsperspektiv införlivas i alla delar av myndighetens verksamhet.

Slutrapporten visar att många av de deltagande myndigheterna har bedrivit ett omfattande jämställdhetsarbete som i flera fall har fått eller kommer att få effekter som påverkar jämställdheten positivt.

Ett exempel som nämns i rapporten är Försäkringskassan som har utvecklat handläggningsprocesser för att undvika osakliga bedömningar utifrån kön och för att bättre upptäcka våldsutsatthet. Andelen handläggare för underhållsstöd som ställde frågor om våldsutsatthet ökade exempelvis från 56 procent år 2017 till 85 procent år 2018 vilket har relevans för det jämställdhetspolitiska delmålet att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Det förväntas också leda till ökad rättssäkerhet eftersom fler korrekta tillämpningar av lagstiftningen görs.

Flera myndigheter har också kartlagt och identifierat ojämlikhet inom den egna verksamheten. Inom Kriminalvården har det resulterat i ett förändrat arbetssätt där man arbetar med att motverka machokultur, både bland medarbetare och i kontakt med klienter.

Jämställdhetsmyndigheten konstaterar i rapporten att det trots framgångarna finns ett fortsatt behov av tydlig politisk styrning i frågan.

Lena Ag, generaldirektör på Jämställdhetsmyndigheten.
Bild: Ester Sorri
Lena Ag, generaldirektör på Jämställdhetsmyndigheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA