Statliga löner släpar efter

LÖNER2007-01-31

Löneökningarna för privatanställda tjänstemän var 3,5 procent det senaste året, enligt Statistiska centralbyrån, SCB. Lönerna för statligt anställda ökade med 2,1 procent.

SCB redovisar löneförändringarna mellan november 2005 och november 2006. Lönerna för arbetare i privata näringslivet ökade 2,7 procent under perioden. Den sämsta löneutvecklingen hade kommunanställda med 1,9 procent, medan landstingsanställda fick 2,3 procent.

Genomsnittslönen för en statsanställd var i november förra året 27 360 kronor. Motsvarande siffra för kommunanställda var 21 200 kronor och för landstingsanställda 25 100 kronor. Den genomsnittliga månadslönen för privatanställda tjänstemän var 29 700 kronor.

Enligt SCB kan jämförelsen halta något, eftersom rörliga lönetillägg inte är medräknade för landstings- och kommunanställda.

För de statligt anställda var löneutvecklingen något bättre för kvinnor (+2,5 procent) än för män (+2,0 procent). Den manliga genomsnittslönen var 29 230 kronor per månad, medan kvinnor i genomsnitt hade 25 400 kronor.

Den bästa löneutvecklingen hade anställda i Banverket, där lönerna ökade med 6,3 procent under perioden. På Vägverket sjönk genomsnittslönen med 0,5 procent.

Antalet statligt anställda ökade med 1,6 procent eller 3 730 personer under perioden, trots att antalet försvarsanställda minskade med 3 000. Totalt arbetar 233 580 personer i den statliga sektorn, varav 21 380 i försvaret.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA