Stationer stängs när polisen sparar
Kostnader på 19 miljoner ska bort
Polismyndigheten i Dalarna är i ekonomisk kris. Flera polisstationer kan komma att stängas. Civil personal riskerar uppsägningar.
Polismyndigheten i Dalarna har tagit fram ett förslag på hur myndigheten ska kunna förbättra sin ekonomiska situation. Det går i korta drag ut på att stänga ett stort antal polisstationer i länet. Vilka orter som kan komma att drabbas nämns inte och polisledningen ska nu utreda konsekvenserna av förslaget.
Dyra lokaler, dyr utrustning och stora kostnader för övertid är några faktorer som bidragit till den ekonomiska krisen.
Polisen räknar med att minska sina utgifter med 4 miljoner kronor i lokalkostnader när man stänger ett antal polisstationer – som mest rör det sig om ungefär 10 stationer som riskerar att stängas. Men kostnaderna för verksamheten måste minska än mer – totalt med 19 miljoner kronor.
– Det finns olika vägar. Vi kan spara oss ur krisen och vi kan säga upp civil personal. Ofta kombinerar man de två alternativen. Vi kommer även att jobba med trygghetspengar och försöka förtidspensionera en del personal, säger länspolismästare Mats Johansson.
För den civila personalen innebär det en tid av väntan innan de får reda på vad som händer med verksamheten. Ett första beslut väntas komma i februari men det slutgiltiga beslutet tas först i maj.
– Just nu finns inte så mycket att göra. Vi försöker lugna ned personalen och sedan får vi se hur det här löser sig, säger Anita Blume-Olsson, ordförande för ST vid polisen i Dalarna.
I mitten av januari protesterade poliserna i Dalarna och Västmanland mot de planerade nedskärningarna. STs medlemmar, den civila personalen inom polisen, var inte inbjuden att delta i aktionen.
– Ett av polisernas krav var ett mycket stort lönepåslag. Om man höjer lönerna för poliserna innebär det att man drar ned på den civila sidan. Det kan vi inte gå med på.
En nedskärning på den civila och administrativa verksamheten skulle innebära att patrullerande poliser fastnar bakom skrivborden istället för att förhindra och lösa brott.
– Ett resursslöseri som dessutom skulle bli mycket dyrt. Och jag tvivlar på att jobbet skulle bli bättre utfört, säger Anita Blume-Olsson.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.