Statens lokalkostnader ökar i Stockholm

STATSFÖRVALTNING2019-10-14

Statens myndigheter har ökat sina lokalytor och hyreskostnader i Stockholmsområdet mellan 2017 och 2018, enligt en analys från Ekonomistyrningsverket, ESV. Ökningen bedöms fortsätta till och med 2020.

ESV har granskat utvecklingen av myndigheternas lokalarea och hyreskostnad i Stockholm, Solna och Sundbyberg mellan 2017 och 2018. Enligt granskningen har lokalytorna ökat med cirka 31 000 kvadratmeter under året. Det är en ökning med 1,3 procent. Samtidigt har hyreskostnaderna ökat med 7,9 procent eller 439 miljoner kronor. I Stockholms innerstad har lokalarean ökat med 29 000 kvadratmeter, hyrorna med 220 miljoner kronor och den genomsnittliga hyran per kvadratmeter med 476 kronor.

Hyresökningen beror enligt ESV till mycket stor del på att Regeringskansliet flyttat tillbaka till centrala lokaler vid Drottninggatan och att Nationalmuseum har fått en kraftig hyreshöjning, efter renovering sina lokaler på Blasieholmen. Samtidigt har hyrorna i Solna och Sundbyberg ökat med 165 miljoner kronor. Hyresökningen förklaras i första hand av att Karolinska institutet, Polismyndigheten och Kriminalvården ökat sin lokalarea i området, men hyrorna per kvadratmeter har också ökat med 234 kronor per kvadrat meter i området.

ESV bedömer att trenden med en ökad lokalarea för hela området fortsätter även under år 2020. Ökningen kommer i första hand att ske i Stockholm utanför tullarna samt i Solna och Sundbyberg. Samtidigt bedöms lokalytorna inom tullarna minska, till stor del beroende på att Regeringskansliet tillfälligt lämnat lokaler i Rosenbad, på grund av ombyggnad.

ESV har gjort analysen på de underlag som fanns tillgängliga i mars 2019. Analysen gäller i första hand för situationen 2017 och 2018, men myndigheten har också gjort en framåtblick till 2020.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA