Annons:

Statens framtid skissas i ny ST-skrift

STATEN2008-02-19

Den gamla statstjänstemannakulturen har försvunnit som barnet med badvattnet i takt med att myndigheterna delegerat och decentraliserat sin verksamhet. Det hävdar förre generaldirektören Knut Rexed i en skrift som presenterades vid ett ST-seminarium.

–I en ny generation av anställda på till exempel Arbetsförmedlingen är man nog arbetsförmedlare mer än statstjänsteman. Frågan är om vi har tappat något viktigt, och om vi i så fall kan återfå det i någon form, sa Knut Rexed.

Knut Rexed, som till 2005 var generaldirektör på Statskontoret, har på uppdrag av ST författat skriften Staten i framtiden. Han har också varit statssekreterare i det socialdemokratiska regeringskansliet, men tyckte sig inte se några skillnader mellan de politiska blocken i synen på förvaltningspolitiken.

–Skillnaderna finns mellan de passiva och de som vill göra något. Vår nuvarande förvaltningsminister Mats Odell har ju kastat upp fler bollar än sin företrädare, även om kanske inte alla kommer ned. Fyra år är en kort tid i den långsiktiga vården av förvaltningen.

Magnus Kolsjö, politiskt sakkunnig hos Mats Odell, påminde om att åtminstone avgränsningen av det statliga uppdraget kan vara en särskiljande politisk fråga. Förvaltningen ska dock vara politiskt neutral.

–Men skillnaden mot värdeneutral är hårfin, och det finns en risk att vi hamnar där. Det behövs en diskussion om vilka värden statsförvaltningen ska vara bärare av.

STs ordförande Annette Carnhede varnade för den ökande rädslan bland statsanställda att framföra kritiska synpunkter till ledningen, vilket försvagar både den inre och yttre öppenheten. Lena Jönsson, som är generaldirektör på Verket för förvaltningsutveckling, Verva, delade det intrycket. Hon framkastade tanken att återuppliva kampanjen Öppna Sverige, som förra statsrådet – och ST-medlemmen – Britta Lejon tog initiativ till år 2000.

Läs mer:

Skriften Staten i framtiden kan laddas ned från STs hemsida, www.st.org.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA