Annons:

Staten tar över djurtillsyn

FÖRSLAG2007-09-24

Länsstyrelserna ska ta över djurskyddskontrollen från kommunerna, enligt en promemoria från regeringskansliet. Även kontrollen av livsmedel och foder flyttas från kommunerna till länsstyrelserna.

Bakgrunden är att många kommuner inte klarar att hantera kontrollen på det sätt som Sveriges och EUs regler kräver. Enligt promemorian varierar omfattningen av kontrollerna starkt, och resurserna och personalens kompetens är ofta otillräckliga. Hälften av kommunerna klarar inte den rekommenderade kontrollfrekvensen, som innebär att en gård ska kontrolleras minst vart tredje år.

Bristerna har lett till kritik från EG-kommissionens kontor för livsmedels- och veterinärfrågor, FVO.

Departementspromemorian hänvisar också till Ansvarskommittén, som föreslagit att i princip all tillsyn ska vara statlig och utövas genom länsstyrelserna.

Ytterligare ett argument för att flytta ansvaret är att regeringen förbereder en flytt av en annan slags tillsyn, när det gäller så kallade tvärvillkorskontroller, från kommunerna till länsstyrelsen redan vid det kommande årsskiftet.

Tvärvillkor innebär att jordbrukare måste uppfylla vissa skötselkrav för att kunna få gårdsstöd. Även här har kommunerna ett ansvar för kontroller, men en tredjedel av kommunerna har inte skickat in några rapporter för 2005 och 2006. Bristerna kan få till följd att EG-kommissionen dömer Sverige till böter på över 100 miljoner kronor.

Kostnaden för staten för tillsyn av djurskydd och foder bedöms bli 118 miljoner kronor per år. Framför allt kommer länsstyrelserna behöva ett stort antal nya inspektörer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA