Staten på väg mot stora överskott

ESV2011-03-31

Staten är på väg mot växande överskott i de offentliga finanserna. Det spår Ekonomistyrningsverket, ESV, i en ny prognos. Redan i år beräknas överskottet bli 45 miljarder kronor.

Sveriges bruttonationalprodukt, BNP, ökade med 5,5 procent förra året. Det är den största ökning som noterats sedan 1970. Också i år väntas tillväxten bli stark, 4,3 procent, och den växande produktionen leder till att förbättringen på arbetsmarknaden fortsätter, skriver ESV i ett pressmeddelande.

ESV spår att det finansiella sparandet i den offentliga sektorn kommer att bli 0,3 procent av BNP i år. Nästa år stiger det finansiella sparandet till 1,6 procent av BNP. En starkare arbetsmarknad, färre sjukskrivna och låg statsskuld i utgångsläget är några förklaringar till att statens finanser väntas utvecklas så positivt.

Statsskulden kommer också att sjunka de närmaste åren, som ett resultat av stora överskott i statens budget. Nästa år väntas statsskuldens andel av BNP uppgå till 28 procent.

Längre bort under prognosperioden, under åren 2013-2015, bedöms överskotten i staten och den offentliga sektorn bli ännu större. År 2015 kan överskottet bli 155 miljarder kronor, enligt ESVs prognos.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA