Staten kan sluta betala åt strandsatta

UD2010-02-18

Staten ska i framtiden begära tillbaks de utlägg den haft för att hjälpa svenskar som blivit strandsatta i utlandet. Det skriver utrikesminister Carl Bildt, M, i en debattartikel.

Regeringen föreslår en ny lag som ger staten skyldighet att genomföra konsulära katastrofinsatser om många svenskar drabbas. Men den som får hjälp vid en katastrofinsats ska ersätta staten för kostnader som uppstått när han eller hon evakuerats eller fått hälso- och sjukvård, skriver Carl Bildt i Dagens Nyheter:

”Svenskar som reser eller vistas utomlands har ansvar för sin säkerhet och skall försäkra sig mot oväntade händelser. Men det finns situationer där normala samhällsfunktioner i ett land inte fungerar. Därför föreslår regeringen nu en lag som tydliggör när staten har ansvar för svenskar som drabbas av kris och katastrofhändelser utomlands.”

Staten ska ha beredskap för att genomföra katastrofinsatser när normala resurser inte räcker för att bistå de drabbade. Sådana insatser kan bli aktuella vid riktigt allvarliga händelser, då människor har dödats eller skadats eller då det finns en omedelbar risk för att det ska ske. Men att staten tar ansvaret för en katastrofinsats innebär inte att alla kostnader ska bäras av skattebetalarna. Det är rimligt att den som väljer att resa eller bosätta sig utomlands får räkna med vissa ökade kostnader om han eller hon drabbas av en kris- eller katastrofsituation, anser Carl Bildt.

Därför bör den som reser planera för oväntade kostnader. Ett bra försäkringsskydd kan vara ett sätt att skydda sig mot sådana oväntade kostnader, skriver utrikesministern.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA