Staten kan bilda holdingbolag
Alla statliga företag bör föras över till två förvaltningsbolag, separerade från Regeringskansliet. Det föreslår regeringens utredare Hans Dalborg.
Drygt 100 000 personer arbetar i bolag som helt eller delvis ägs av staten. Hittills har förvaltningen av dem skötts direkt från Regeringskansliet.
Det har skapat problem, enligt den så kallade Ägarutredningen. Staten får dubbla roller som reglerare och företagsägare, Regeringskansliet riskerar att få en alltför operativ roll i styrningen och bolagens olikartade uppdrag har inte alltid varit tydliga.
Utredaren Hans Dalborgs lösning är att skapa två fristående förvaltningsbolag som tar över ägarrollen. En liknande modell finns i Finland.
Det ena förvaltningsbolaget ska enligt förslaget äga de 28 bolag som i huvudsak syftar till att ge vinst. Det andra blir ägare till 27 bolag som framför allt ska skapa samhällsnytta. Några i den första gruppen är PostNord, Vattenfall och Apoteket. I den andra gruppen återfinns bland andra Samhall, Systembolaget och Svenska Spel.
Att skapa en särskild myndighet i stället för två förvaltningsbolag är också en möjlighet, men ett sämre alternativ, enligt Hans Dalborg. Ett av skälen är att aktiebolagsformen för det lättare att attrahera den kompetens och det affärskunnande som behövs, fastslår utredningen.
Den nya operativa ledningen blir dyrare än den som utförts i Regeringskansliet, 175 miljoner kronor om året mot 115 miljoner kronor i dag. Förvaltningsbolagen bör få plocka ut en del av portföljbolagens vinster för att finansiera sin verksamhet, föreslår Hans Dalborg. Han anser att det samtidigt behövs ett nytt ägarpolitiskt ramverk:
• En långsiktig ägarstrategi beslutad av riksdagen.
• Årliga riktlinjer för förvaltningen.
• Utvärderingar av förvaltningen vartannat år.
• En ny lag med grundläggande regler om förvaltningen och styrningen.
Utredningen bedömer att de två förvaltningsbolagen ska kunna vara igång 1 juli nästa år.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.