Staten brister i tillsyn

SKULDSÄTTNING2015-06-17

Riksrevisionen påtalar allvarliga brister i statens tillsyn av kommunernas budget- och skuldrådgivning. Antalet svårt skuldsatta ökar och regeringen bör förtydliga reglerna, anser myndigheten.

Antalet personer som är så svårt skuldsatta att de riskerar att aldrig kunna betala av sina skulder har ökat med 3 000 personer på fem år, konstaterar Riksrevisionen i en rapport. Också antalet ansökningar om skuldsanering ökar kraftigt. I gruppen överskuldsatta räknar Riksrevisionen in cirka 28 000 personer. Överskuldsättningens kostnader uppskattas till mer än sex miljarder kronor i produktionsbortfall och kostnader inom sjukvården. Regeringen bör bättre utnyttja möjligheterna att få ett effektivt skuldsaneringssystem, anser myndigheten.

Riksrevisionens granskning visar på tydliga brister i systemet. Det stöd man kan få från den kommunala skuldrådgivningen varierar mycket i olika delar av landet. I många kommuner är väntetiderna långa – en av fem kommuner uppfyller inte Konsumentverkets rekommendation om en väntetid på högst fyra veckor. Ju längre tid man är skuldsatt, desto svårare blir vägen tillbaka, konstaterar Riksrevisionen.

”Överskuldsättning har ett högt pris både för den enskilde och samhället. Överskuldsatta personer har sämre hälsa och arbetar mindre än genomsnittsbefolkningen. Det är därför samhällsekonomiskt effektivt med åtgärder som förbättrar hjälpen till den här gruppen”, säger riksrevisor Claes Norgren i ett pressmeddelande.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, anser sig inte kunna granska den kommunala rådgivningens kvalitet, eftersom det inte finns några mål för verksamheten. I 100 av de 290 kommunerna ligger verksamheten heller inte under socialnämnden, vilket gör att IVO inte alls utövar tillsyn. Regeringen bör förtydliga regelverket för tillsynen, anser Riksrevisionen. Myndigheten anser också att regeringen bör säkerställa att Kronofogdemyndigheten har kapacitet att hantera det ökande antalet skuldsaneringar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA