Starkt stöd till STs förhandlare
STs avtalsråd gav ett starkt stöd till förbundets lönekrav för de anställda på försäkringskassan. Slutdatum för förhandlingarna är satt till torsdag, men parterna har hittills inte kommit överens på en enda punkt.
Vid sidan om nivån på de allmänna löneökningarna finns flera stora tvistefrågor i årets avtalsrörelse på det statliga myndighetsområdet. Arbetsgivarverket har öppnat med krav på försämringar av bland annat Trygghetsavtalet, sjukpensionen och pensionsåldern för flygledare och officerare.
Offentliganställdas förhandlingsråd (OFR), den förhandlingskartell där ST ingår, har å sin sida krävt kraftiga löneökningar för underbetalda grupper inom försäkringskassan.
Mötet hade inget slutbud från arbetsgivarna att ta ställning till. Parterna har sedan förhandlingsarbetet började i somras knappast kommit en tum närmare varandra, och i flera frågor har förhandlingar inte ens kommit igång trots att det nuvarande avtalet löper ut på torsdag.
De förtroendevalda i STs avtalsråd gav på måndagen ett enhälligt stöd till förbundets och förhandlingskartellens ställningstaganden. Det visade exempelvis debatten om uppgradering av lönerna för omkring 7 500 handläggare på försäkringskassan. Dessa handläggare hör inte till de lägst betalda på kassan eller i staten, men i förhållande till arbetsuppgifterna är lönerna 25-35 procent lägre än i staten.
– Vi vinner också på att försäkringskassan höjs upp, framhöll EvaLena Engberg från ST inom universitet och högskolor. Våra arbetsgivare kommer annars att jämföra oss med dem och försöka pressa lönerna nedåt.
– Vi på AMS blir förskräckta när vi ser hur lönerna är på försäkringskassan, sa Annie Hjalmarsson, ST inom AMS. Solidariteten är mycket viktig och har stöd av medlemmarna, det kan jag nästan ta gift på.
STs förhandlingschef Johan Tengblad underströk att höjda löner på kassan inte ska tas från löneutrymmet för andra statsanställda. Om nivåhöjningen läggs ut över en treårsperiod kommer regeringen att tvingas skjuta till budgetpengar, ansåg han.
Solidariteten sätts också på prov i en annan avtalsfråga som rör försäkringskassan. En del kvinnliga anställda har genom övergångsregler 60 års pensionsålder, vilket enligt Jämo är diskriminerande mot manliga anställda i samma åldersgrupper. Arbetsgivarnas lösning är att försämra kvinnornas pension, medan facket vill förbättra männens.
– Har män någonsin avstått från avtalsvillkor för att kvinnor ska få bättre villkor? frågade STs förbundsordförande Annette Carnhede retoriskt.
Arbetsgivarna har enligt Johan Tengblad gett upp hoppet om att få skriva ett sifferlöst avtal. Deras bud är i stället att ha ett så kallat oenighetsutrymme – minimiutrymmet som gäller om de lokala parterna inte kommer överens – som omfattar alla löneändringar. Det betyder att exempelvis höjningar som beror på att någon befordrats eller fått ändrade arbetsuppgifter skulle tas från löneutrymmet. Helt oacceptabelt, ansåg avtalsrådet.
Mötet sa också nej till höjd pensionsålder och försämringar i Trygghetsavtalet, pensionsersättningen och sjukpensionen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.