Stärkt skydd för yttrandefriheten

LAGRÅDSREMISS2009-09-29

Regeringen föreslår i en lagrådsremiss ett starkare meddelarskydd. I vissa fall ska den som hindrar att offentliganställda utnyttjar sin meddelar- eller yttrandefrihet kunna dömas till fängelse.

I lagrådsremissen föreslås att meddelarskyddet förtydligas och stärks genom ett uttryckligt förbud att ingripa mot den som använder sig av sin tryck- respektive yttrandefrihet. De allvarligaste fallen av ingripande ska bli brottsliga och straffbara. I remissen föreslås förändringar i yttrandefrihetsgrundlagen och tryckfrihetsförordningen.

Genom ändringar i sekretess- och offentlighetslagen ska motsvarande regler också gälla inom till exempel kommunala företag.

Straffet för den som grovt överträder förbudet mot att efterforska en källa eller vidtar åtgärder mot den som utnyttjat sin yttrandefrihet kan bli fängelse i upp till ett år.

Regeringen föreslår också att yttrandefrihetsgrundlagen ändras för att omfatta så kallad digital bio och annan offentlig uppspelning ur databaser. Grundlagen ska också ändras för att möjliggöra att genom vanlig lagstiftning tvinga den som sänder TV i tråd att utforma sändningarna på ett sådant sätt att programmen blir tillgängliga för personer med funktionsnedsättning.

Lagändringarna bygger på Yttrandefrihetskommitténs förslag och föreslås träda i kraft 1 januari 2011.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA