Annons:

Bild: Casper Hedberg

ST vinner i domstol – uppsägning ogiltigförklaras

MIGRATIONSVERKET2021-12-01

En anställd på Migrationsverket förlorade sin säkerhetsklassning och blev därför erbjuden en omplacering. När den anställde tackade nej sades han upp på grund av personliga skäl. Det var fel, enligt Arbetsdomstolen, som nu ogiltigförklarat beslutet. STs förbundsjurist Joakim Lindqvist är nöjd med utfallet och tror att domen kan få stor betydelse framöver.

Det var efter en förnyad säkerhetsprövning som den anställdes chef beslutade att den anställdes säkerhetsklassning skulle upphöra, vilket innebar att personen inte längre hade behörighet till sin dåvarande tjänst på Migrationsverket.

Beslutet motiverades med att medarbetaren uttryckt kritik mot verksamheten och arbetssituationen, vilket Migrationsverket såg som en säkerhetsrisk. Den anställde erbjöds en omplacering, men valde att tacka nej. Efter det blev han i stället uppsagd på grund av personliga skäl.

ST anser att Migrationsverket har missbrukat säkerhetsskyddslagstiftningen för att få bort den anställde och valde därför att stämma arbetsgivaren i Arbetsdomstolen i hopp om att få uppsägningen ogiltigförklarad, något Publikt tidigare rapporterat om.

Migrationsverket har samtidigt stått fast vid beslutet och hävdat att prövningen gått rätt till.

Arbetsdomstolen väljer dock att gå på STs linje. Domstolen anser att Migrationsverkets utredning varken visar att den anställde varit opålitlig eller illojal och ogiltigförklarar därför uppsägningen.

Migrationsverket ska betala ett skadestånd på 75 000 kronor till den anställde. STs förbundsjurist Joakim Lindqvist är nöjd med utfallet och anser att domen förstärker anställningstryggheten för alla som jobbar med säkerhetsklassade arbeten inom staten.

– Jag ser det som en seger för rättssäkerheten. Det här visar att en förlorad säkerhetsklassning i sig inte är saklig grund för uppsägning, men också att säkerhetsprövningen behöver vara väl underbyggd för att det ska vara möjligt att omplacera, säger han.

Sedan den nya säkerhetsskyddslagstiftningen infördes 2019 har ST sett en ökning av den här typen av ärenden. Joakim Lindqvist hoppas att den nya domen kommer att leda till en ökad kvalitet i beslut och utredningar, och i förlängningen kanske även färre avslag på säkerhetsklassningar.

– Jag tror att det här kommer att få en avskräckande effekt. Just att det blir klargjort att Arbetsdomstolen inte drar sig för att gå in och göra en prövning i sådana här ärenden, säger Joakim Lindqvist.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA