ST välkomnar stärkt meddelarskydd
Yttrandefrihetskommittén vill stärka meddelarskyddet. Den som vidtar repressalier mot en anställd som använt sig av sin meddelarfrihet ska kunna dömas till fängelse. STs ordförande Annette Carnhede välkomnar förslaget.
Offentligt anställda har rätt att vända sig till medier utan att riskera att bli utsatta för repressalier av sin arbetsgivare. I dag kan den chef som straffar en anställd som använt sig av sin yttrandefrihet dömas till tjänstefel. Nu föreslår Yttrandefrihetskommittén att det även förs in en straffsanktion i Tryckfrihetsförordningen.
Ett bra förslag, tycker STs ordförande Annette Carnhede.
– Jag hoppas att det leder till ett bättre klimat på de statliga arbetsplatserna. Vi vet att det är lågt i tak och att många inte vågar utnyttja sin meddelarfrihet. En lagändring kan bidra till kompetensutveckling och att man diskuterar sina rättigheter och skyldigheter, säger hon.
En straffsanktion i Tryckfrihetsförordningen innebär att även ingrepp från chefer som sker utanför det som betecknas som myndighetsutövning omfattas, något som framför allt stärker skyddet för kommunanställda.
Yttrandefrihetskommittén föreslår också att digital bio och offentlig uppspelning av databaser ska skyddas av grundlagen.
Kommittén föreslår att lagändringarna träder i kraft 20 december 2011.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.