ST tvingas betala skadestånd till hyresgäst

ST2023-05-02

ST tvingas betala 55 000 kronor i skadestånd till en hyresgäst i ett flerfamiljshus i centrala Stockholm som ägs av förbundet. Anledningen är att ventilationen i hyresgästens lägenhet varit för dålig. ”Vi har försökt åtgärda problemet, men det har inte blivit bra”, säger STs ekonomichef Minna Engberg.

Tidningen Hem & Hyra var först att rapportera om ärendet, som gäller en hyresgäst som i maj 2019 flyttade in i en sexrummare på 155 kvadratmeter i STs fastighet på Kungsholmen i Stockholm. Direkt märkte hyresgästen av problem med ventilationen, såsom toalettlukt från andra lägenheter och syrefattig luft, skriver tidningen.

Enligt Hem & Hyra har fastigheten på Kungsholmen saknat godkänd ventilation sedan 2012. Men trots det ska hyresvärden, alltså ST, enligt tidningen inte ha agerat förrän en anmälan skickades in till Miljöförvaltningen i Stockholms kommun 2020.

Men det är felaktiga uppgifter, menar Minna Engberg, ekonomichef på ST. Enligt henne fick ventilationen underkänt först 2017, varpå ST direkt vidtog vissa åtgärder.

– Tyvärr blev resultatet inte som vi hade tänkt och under våren 2020 försökte vi utreda varför. Men då kom pandemin och smittspridningen gjorde det svårt att komma in i folks lägenheter.

I stället gjorde ST en ”lokal åtgärd” i den aktuella hyresgästens lägenhet, som innebar att fläktar installerades i lägenheten, men det löste inte heller problemet. I maj 2021 flyttade hyresgästen till en ersättningslägenhet i fastigheten.

Hyresgästföreningen har slagit fast att familjen haft en dålig boendemiljö som påverkat hälsan negativt och har krävt en 40-procentig nedsättning av hyran i efterhand, något ST motsatt sig.

Nu parterna nått en förlikning i Stockholms tingsrätt, som innebär att ST ska betala 55 000 kronor i skadestånd till hyresgästen.

I Hem & Hyras artikel står att problemet med ventilationen ännu inte är löst. För Publikt förklarar Minna Engberg varför:

– Hela fastigheten är av ett stort renoveringsbehov invändigt och 2020 beslutade förbundsstyrelsen om en stor renovering där både stammarna och ventilationssystemet ska bytas ut.

ST har haft en samrådsprocess med hyresgästerna för att komma överens kring renoveringen och kunna starta så snart som möjligt.

– Men processen har dragit ut på tiden, delvis för att några hyresgäster, däribland den hyresgäst som nu fått skadestånd, motsatt sig renoveringen, säger Minna Engberg.

Ärendet har nu legat hos hyresnämnden i snart ett år och beslut väntas i augusti.

Fastigheter en del av strejkkassan

ST äger tre fastigheter, lägenhetshuset på Kungsholmen, ett lägenhetshus på Östermalm och delar av det hus på Sturegatan i Stockholm där kansliet har sitt kontor.

Tillsammans med olika värdepapper utgör fastigheterna förbundets konfliktkapital som har ett sammanlagt marknadsvärde på omkring en miljard kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA