ST tar strid för polisanställds bisyssla

ST2020-04-02

Polismyndigheten tycker inte att engagemanget i ett fastighetsbolag går att kombinera med en anställning. ST ser annorlunda på saken och vill nu att frågan prövas i Arbetsdomstolen. ”Vi har väldigt svårt att se på vilket sätt det här skulle kunna skada Polisen”, säger STs förbundsjurist Joakim Lindqvist.

I februari fick en civilanställd serviceman vid Polisen i mellersta Sverige besked om att han omgående måste avsluta sitt engagemang i de fastighetsbolag han är delägare i. Mannen har haft vaktmästarsysslor, som att byta lysrör, tvätta bilar, flytta möbler och ta hand om post.

Vid sidan av jobbet hos Polisen har mannen sedan lång tid tillbaka drivit ett fastighetsbolag tillsammans med en nära vän. Bolaget äger i sin tur ett annat bolag med omkring 50 hyreslägenheter. Bisysslan har tidigare varit godkänd av arbetsgivaren, men efter en genomgång under förra hösten förbjöds mannen att fortsätta och fick veta att han måste avsluta sitt engagemang i bolaget senast 21 maj i år.

Polisen anser inte längre att bisysslan går att förena med en anställning. I sitt beslut skriver myndigheten att mannen genom sitt engagemang i bolaget kan hamna i en beroendeställning, samt att det finns en risk för att allmänheten uppfattar det som att boende i fastigheten får fördelar av mannens polisanställning.

”Risken för att förtroendet för dig, dina kollegor och myndigheten rubbas är uppenbar”, skriver Polisen i sitt beslut.

Mannen är medlem i ST, som inte håller med Polisen om den bedömningen och därför vill att Arbetsdomstolen ska avgöra målet.

– Vi har väldigt svårt att se på vilket sätt det här skulle kunna skada Polisen. Den här medlemmen har inte någon framträdande roll, sysslar inte med myndighetsutövning och kommer inte i kontakt med allmänheten i sin tjänst, säger Joakim Lindqvist, förbundsjurist på ST.

Beslutet har satt medlemmen i en riktigt jobbig sits, berättar Joakim Lindqvist.

– Han överväger ju först och främst om han måste sälja sitt fastighetsbolag nu, mitt i den här akuta och tillfälliga lågkonjunkturen. Eller om man ska säga upp sig och försöka hitta ett nytt arbete och på så sätt kunna behålla bolaget. Det är verkligen en knipa, man vill ju varken säga upp sig eller försöka sälja ett fastighetsbolag just nu.

Förbundet hoppas nu på en snabb lösning i Arbetsdomstolen.

– Vi hoppas på ett besked så snart som möjligt, och har begärt att domstolen också ska lämna ett snabbt svar om vad som gäller under tiden tvisten handläggs.

Publikt har varit i kontakt med Polismyndigheten som väljer att inte lämna någon kommentar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA