ST tar inte ställning – men uppmanar medlemmar att rösta

EU2019-05-24

”EU påverkar oss och arbetsmarknaden i Sverige”, säger STs ordförande Britta Lejon. ST tar inte ställning för något parti, framhåller hon, men hon uppmanar medlemmar att använda sin röst i Europaparlamentsvalet.

Även om EU inte lagstiftar om arbetsmarknadsfrågor i någon större utsträckning, tas en hel del beslut i unionen som påverkar arbetsmarknaden i Sverige, menar Britta Lejon. Det kan handla om arbetsvillkor och arbetsmiljö eller möjligheter att arbeta och studera i andra EU-länder.

– Vill man ha EU-parlamentariker som jobbar för fackliga grundvärderingar som löntagares rättigheter, jämställdhet, hbtq-rättigheter och yttrandefrihet är det viktigt att rösta, och att ta reda på vad de olika partierna står för, säger hon.

Ett exempel på en arbetsmarknadspolitisk fråga där EU har gått in och lagstiftat är utstationeringsdirektivet från 1996. Förra året röstade EU-parlamentet också igenom en ändring av direktivet. Den innebär att anställda från ett EU-land som tillfälligt jobbar i ett annat medlemsland i princip ska ha rätt till samma lön som inhemska anställda som utför samma jobb på samma arbetsplats.

Britta Lejon menar att enskilda svenska parlamentariker kan göra skillnad i EU, trots att de är få till antalet.

– En Europaparlamentariker kan ha relativt stor makt, både enskilt, i parlamentets grupperingar och inte minst om parlamentarikern blir utsedd som rapportör, säger Brita Lejon.

Att vara rapportör innebär att en enskild ledamot får i uppdrag att arbeta fram förslag till ett direktiv inför Europaparlamentets ställningstagande i lagstiftningsprocessen.

– Dessutom har EU skiftat från att enbart arbeta med hårda frågor om den inre marknaden till att arbeta mer för att påverka, exempelvis genom den sociala pelaren. Man sammanställer statistik och gör jämförelser för att förbättra och driva på med mjuka maktmedel, exempelvis för att förbättra arbetsförhållanden eller jämställdheten inom unionen.

Det är val till Europaparlamentet vart femte år. I Europaparlamentet sitter 751 folkvalda ledamöter under mandatperioden 2014–2019. 20 av dem är valda i Sverige. Om Storbritannien lämnar EU kan det bli fler.

I Sverige genomförs EU-valet inför nästkommande mandatperiod söndagen 26 maj 2019.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA