Annons:

ST utgångspunkt är att föräldraledigheten ska leda till en tydlig påverkan på verksamheten för att arbetsgivaren ska kunna säga nej.
Bild: Mostphotos
ST utgångspunkt är att föräldraledigheten ska leda till en tydlig påverkan på verksamheten för att arbetsgivaren ska kunna säga nej.

ST tar fler fall om föräldraledighet till Arbetsdomstolen

KRIMINALVÅRDEN2021-03-25

Anställda vid Kriminalvårdens nationella transportenhet har nekats den föräldraledighet de önskat med hänvisning till att den inte fungerar med deras arbetsuppgifter. Helt fel, anser ST, som sedan tidigare stämt arbetsgivaren i ett fall och nu tar ytterligare två till Arbetsdomstolen.

Under de två senaste åren har anställda på Kriminalvårdens nationella transportenhet, NTE, i Stockholm fått avslag när de sökt föräldraledighet och velat korta sin arbetsdag i början och slutet.

ST har sedan tidigare tagit ett av fallen till Arbetsdomstolen, AD. Den anställde ansökte om föräldraledighet för hösten 2019 och ville ha två dagar i veckan där han började senare och slutade tidigare. Arbetsgivaren godkände inte ledigheten utan erbjöd i stället en annan utformning av ledigheten eller omplacering, enligt ST.

När den anställde inte ville omplaceras hamnade frågan i stället hos ST som försökte förhandla med arbetsgivaren men utan resultat, föräldraledigheten beviljades inte och blev aldrig av. Nu ska ärendet snart upp i AD.

– Arbetsgivarens linje har hela tiden varit att den typen av ledighet inte är förenlig med verksamhetens krav. Bland annat har man hävdat att arbetet ställer höga krav på flexibilitet och uttryckt en oro för att personerna inte skulle kunna ta på sig tillräckligt många uppdrag, säger STs förbundsjurist Jenny Ekenstierna.

ST lämnade också nyligen in ytterligare två stämningar till AD som rör två personer på samma arbetsplats som hamnat i en liknande situation. Personerna ansökte båda om föräldraledighet under förra året. Arbetsgivaren erbjöd precis som i det första fallet en annan utformning av ledigheten eller omplacering.

De anställda protesterade först, men kände sig till slut tvungna att gå med arbetsgivarens krav för att få sin ledighet och omplacerades till arbete på häkte.

ST utgångspunkt är att föräldraledigheten ska leda till en tydlig påverkan på verksamheten för att arbetsgivaren ska kunna säga nej.

– Vi anser inte att de här omplaceringarna är nödvändiga för att godkänna ledigheterna. Det ska inte bara vara besvärligt utan handla om en påtaglig störning. Arbetsgivaren har inte presenterat något underlag som talar för att ledigheten inte skulle fungera och enligt personalen finns det alltid arbetsuppgifter att göra, säger Jenny Ekenstierna.

Hon anser även att personerna missgynnats i och med omplaceringen, något som är förbjudet enligt föräldraledighetslagen.

– De får bland annat jobba dubbelt så mycket helger och får därför mindre tid barnen som har skolplikt, vilket är ironiskt med tanke på att de är föräldralediga. Det handlar också om längre restider och att de har fått ett arbete som är mindre varierat, säger Jenny Ekenstierna.

Jenny Ekenstierna hoppas på att stämningarna ska göra det lättare för anställda vid NTE att vara föräldralediga framöver.

– Vi vill våra att medlemmar ska kunna förena arbete och föräldraskap, och att det ses som en naturlig del av livet även i den här verksamheten.

Publikt har varit i kontakt med arbetsgivaren som inte vill kommentera situationen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA