ST stämmer staten för diskriminering
ST stämmer staten inför Arbetsdomstolen för könsdiskriminering. Anledningen är pensionsregler i Försäkringskassan som ger vissa kvinnor rätt till pension vid 60 år.
– Det är en viktig princip att de diskriminerade ska få samma förmåner som den gynnade gruppen har, säger STs ordförande Annette Carnhede.
Fram till 1991 hade landets försäkringskassor ett pensionsavtal som gav kvinnor rätt till pension vid 60 års ålder och män vid 65 år. Då träffades ett nytt avtal som innebar att alla anställda skulle få gå i pension vid 65 års ålder, oavsett kön.
Men samtidigt gjordes en övergångsregel som innebar att de kvinnor som var anställda vid Försäkringskassan 1 april 1991 och fyllt 28 år skulle få behålla pensionsåldern från det tidigare avtalet. Förutsättningen var att de arbetade kvar vid sin försäkringskassa.
Sedan 1991 har alltså de könsdiskriminerande pensionsreglerna fortsatt att tillämpas inom försäkringskassorna och sedan den 1 januari 2005 i den sammanslagna Försäkringskassan.
Nu har Arbetsgivarverket avslagit begäran om pension vid 60 år från två män, en från Övertorneå och en från Stockholm. Och det är den tvisten ST nu tar till AD. Om ST vinner kan de män som fyller 60 år under avtalsperioden, dvs till och med 2007, få samma rätt som kvinnorna att gå i pension.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.