Annons:

Bild: Fredrik Hjerling

ST stämmer staten för grundlagsbrott

ARBETSRÄTT2025-03-04

Fackförbundet ST tar strid i domstol för den så kallade Rebellmamman, som förra året tvingades lämna sitt jobb på Energimyndigheten. Förbundet stämmer nu staten för brott mot grundlagen. ”Statligt anställda måste få använda sin yttrandefrihet – oavsett hur de politiska vindarna blåser”, säger Joakim Lindqvist, förbundsjurist på ST.

Det har snart gått ett år sedan Energimyndigheten med kort varsel avslutade en medarbetares provanställning. Bakgrunden till det uppmärksammade fallet är att kvinnan var engagerad i Rebellmammorna, en undergrupp till klimataktivistgruppen Extinction Rebellion som utövar fredlig civil olydnad. När arbetsgivaren fick kännedom om hennes engagemang togs beslutet att omedelbart upphäva hennes säkerhetsklassning, vilket innebar att hon inte längre kunde jobba kvar på myndigheten. Kvinnan hävdar att hon hela tiden varit öppen med sitt engagemang.

Redan i maj förra året anmälde ST, där kvinnan är medlem, Energimyndigheten till Justitiekanslern för att ha kränkt hennes grundlagsskyddade rättigheter. Nu tar förbundet nästa steg och lämnar under tisdagen in en stämningsansökan mot staten till Stockholms tingsrätt, vilket Dagens Nyheter var först att rapportera.

– Vi anser att vår medlem blivit utsatt för osakliga repressalier för att hon använt sin yttrande- och demonstrationsfrihet, säger Joakim Lindqvist.

ST menar att kvinnan deltagit i fredliga demonstrationer och att staten med sitt agerande har missbrukat säkerhetsskyddslagen.

– Den är tänkt att skydda Sverige från grov organiserad brottslighet, terror och utländska intressen. Här försöker man med skohorn trycka in fredliga demonstranter i fållan av terrorister och grova brottslingar, säger Joakim Lindqvist.

I stämningsansökan kräver ST att staten betalar ett skadestånd på 200 000 kronor till kvinnan för den påstådda kränkningen, samt ersättning för förlorad inkomst.

En ytterligare dimension i fallet är kopplingen till klimatpolitiska frågor, konstaterar Joakim Lindqvist. Han pekar på att regeringspartierna och oppositionen har skilda ståndpunkter i klimatpolitiken, och att det går att misstänka att politiska åsikter kan ha spelat in när kvinnan förlorade jobbet.

Det gör stämningen principiellt viktig för ST, säger Joakim Lindqvist.

– Vi vill inte att statstjänstemannarollen politiseras. I förlängningen vill vi värna våra medlemmars grundläggande rättigheter och måste markera när de inskränks på otillbörligt sätt. I en fungerade demokrati är det viktigt att anställda inte kan skrämmas till tystnad och lydnad. De ska kunna vara trygga i att det centrala är hur de utför sitt arbete, och att de har rätten till sitt privatliv kvar.

Enligt Joakim Lindqvist bör ett avgörande inte dröja mer än ett år i varje instans.

– Men vi hoppas att det går snabbare än så, säger Joakim Lindqvist.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA