ST stämmer Polisen för avsked av anställd
En civilanställd på Polisen har avskedats efter att ha åtalats för grovt rattfylleri. ST anser att den anställde i stället borde ha fått rehabilitering, och stämmer nu myndigheten i Arbetsdomstolen. ”Praxis på det här området är väldigt tydlig, det här är inte skäl för avsked”, säger Joakim Lindqvist, förbundsjurist på ST.
Den anställde har jobbat som handläggare på Polismyndigheten i tio år. Förra året greps han för grovt rattfylleri och vårdslöshet i trafik efter att ha kört alkoholpåverkad och krockat med en annan bil.
Efter gripandet fick den anställde kontakt med företagshälsovården som bedömde att han har ett alkoholberoende, med god prognos för rehabilitering. Planeringssamtal för rehabilitering inleddes med den anställdes chef och HR-avdelningen på Polisen, och ST hade uppfattningen att myndigheten var positiv till rehabilitering. Men vid ett möte med den anställda, HR-avdelningen och företagshälsovården sade HR-avdelningen nej till den föreslagna rehabiliteringsplanen, och hänvisade i stället den anställda till den offentliga vården.
Några månader senare beslutade Polisens personalansvarsnämnd att avskeda honom. I beslutet står det att det visserligen framgår att den anställde har ett alkoholberoende, men Pan anser inte att det är klarlagt att han hade ”ett alkoholmissbruk av sjukdomskaraktär” vid gärningstillfället. Dessutom har han genom sitt agerande orsakat både materiella skador och personskador, och utsatt sin omgivning för allvarliga risker, enligt personalansvarsnämnden.
”Det brottsliga agerandet är av sådan extrem karaktär att nämnden bedömer att den offentliga tjänstens integritet och anseende inte tål att du kvarstår i din anställning”, står det i beslutet.
ST är kritiskt till beslutet, och menar att det saknas skäl för avskedande. Förbundet stämmer nu Polisen i Arbetsdomstolen, AD, och kräver att avskedandet ogiltigförklaras och att den anställde får ett skadestånd på 200 000 kronor.
– Vi förstår inte varför Polismyndigheten anser att det här är skäl för avsked. Det är helt i strid med den rättspraxis som finns på området, säger förbundsjurist Joakim Lindqvist.
ST hänvisar till fyra tidigare fall i Arbetsdomstolen gällande alkoholsjukdom, där AD har dömt till den anställdas fördel. Förbundet lyfter också fram tre tidigare fall hos Polisens personalansvarsnämnd som gäller grovt rattfylleri, där medarbetarna fått behålla sin anställning. I samtliga fall arbetade de anställda som poliser, medan ST-medlemmen som nu avskedats inte har haft några rättsvårdande arbetsuppgifter, enligt ST.
– Det verkar som att Polismyndigheten håller sig till praxis i andra fall, men inte i just det här fallet. Det känns inte som att bedömningen vilar på en objektiv och saklig grund när man bedömer lika fall så olika, säger Joakim Lindqvist.
Något datum för huvudförhandling i Arbetsdomstolen är ännu inte satt, men ST skriver i stämningsansökan att man önskar en skyndsam handläggning med förhandling innan sommarsemestern.
– Det är djupt olyckligt att vi inte kunde lösa det här på ett tidigare stadium. Nu hoppas jag att det här får en snabb lösning så att han kan gå tillbaka i arbete, säger Joakim Lindqvist.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.