Annons:

STs kongress 2016.
Bild: Malin Hansson
STs kongress 2016.

ST ska verka för kortare arbetstid

ST2016-05-25

ST ska verka för arbetstidsförkortning. Det beslutade förbundets kongress i dag. Förbundsstyrelsen fick kritik för att inte ha drivit frågan tidigare, trots att ett liknande beslut även togs av kongressen 2012.

Av:  Elin Ekselius,  Eva Spira

Två motioner till STs kongress handlade om att förbundet ska verka för kortare arbetstid. Den ena, som handlade om lagstadgad arbetstidsförkortning, bifölls inte av kongressen. Det gjorde däremot den motion som krävde att förbundet mer aktivt ska arbeta för förkortad arbetstid.

Gabriel Thott från ST inom Linköpings universitet var mycket kritisk till hur förbundets ledning hittills hanterat frågan. Redan vid STs förra kongress, 2012, antogs en motion om arbetstidsförkortning. Den gången utan stöd från förbundsstyrelsen.

Gabriel Thott menade att inte mycket hänt sedan dess. Han pläderade för att arbetstidsförkortningen bör vara lagstadgad.

– Det är en klassfråga, faktiskt. När vi pratar om avtalsstyrd arbetstidsförkortning är det den som har tillräckligt mycket styrka och power för att få igenom sin vilja som kan få den arbetstid man vill. Men den som inte har det får finna sig i det som har varit.

Förbundsstyrelsens Tobias Bjerman gav Gabriel Thott rätt i att inte mycket hänt:

– Övertidsuttag ökar. Krav på tillgänglighet ökar. Arbetsbelastning och stressen ökar och sjuktalen drar i väg. I den här frågan har vi tyvärr misslyckats, det tror jag att vi alla kan vara överens om.

Men enligt Tobias Bjerman är lagstiftning inte den bästa vägen – i alla fall inte till en början.

– Det måste ske i en stegvis process, det är inget man gör över en natt. Det är svårt att driva den här frågan som enbart en lagförändring. Vi tror att vi måste göra både och, och att vi därför först och främst måste pröva avtalsvägen, sade han.

Men Gabriel Thott har inte låtit sig inte övertygas:

– Det är bara starka anställda som har möjlighet att sluta sådana avtal. De som verkligen behöver det kan aldrig få någon arbetstidsförkortning om det inte sker lagstiftningsvägen, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA