ST: Satsningen var nödvändig

BUDGET2009-08-26

ST välkomnar regeringens paket för att mota arbetslösheten. Framför allt ser förbundet positivt på utbildningssatsningen.

‑ Det är inte en dag för tidigt, det här är vad vi har krävt tidigare. Man måste rusta människor för en högkonjunktur, och då är det utbildningsplatser man måste satsa på, säger förbundsordförande Annette Carnhede.

Hon tror också att den arbetsmarknadspolitiska åtgärden ”Lyft” kommer att ge både vettig kompetensutveckling för de arbetssökande och ett välbehövligt ekonomiskt tillskott till statliga verksamheter inom kulturarv, miljö och skogsvård.

I regeringens paket ingår arbetsmarknadspolitiska satsningar inom såväl arbetsmarknadsutbildning som coachning, arbetspraktik och praktisk kompetensutveckling. Dessa prioriteringar ligger väl i linje med resultaten av en enkätundersökning som ST i våras genomförde bland 5 000 anställda vid Arbetsförmedlingen, påpekar Annette Carnhede.

‑ Det är precis det som arbetsförmedlarna frågar efter i vår undersökning; mer praktikplatser och mer arbetsmarknadsutbildning.

Ing-Marie Nilsson, avdelningsordförande för ST inom universitet och högskolor, tycker att det breda anslaget i utbildningssatsningen är bra. Fler platser på såväl komvux som folkhögskolor och universitet ger flera ingångar för dem som behöver komplettera sina studier, menar hon.

Fördelningen av extra högskoleplatser kompenserar i viss mån tidigare neddragningar. Ing-Marie Nilsson konstaterar även med intresse att en betydande del av platserna hamnar på lärosäten med teknisk inriktning.

‑ Man måste ha läst av ett söktryck på de tekniska utbildningarna. Det är det som industrin och arbetsmarknaden behöver.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA