ST räknar med måttlig börsförlust

ST2008-10-13

STs kapitalplaceringar tycks stå pall för oron på börsen. Redan i fjol flyttade förbundet över tillgångar från den osäkra aktiemarknaden till räntebärande papper.

Redan under 2007 var det skakigt på börsen. ST valde därför att stuva om i sin kapitalportfölj, och föra över tillgångar från aktiemarknaden till räntebärande papper.

I slutet av 2007 ägde ST aktier, obligationer och fonder till ett sammantaget bokfört värde av drygt 450 miljoner kronor. Marknadsvärdet uppgick då till cirka 560 miljoner kronor.

Sedan dess har turbulensen på börsen ökat i takt med finanskrisen. Men STs strategi tycks ha dämpat de negativa effekterna för förbundets räkning – även om man inte helt klarar sig undan raset.

– Det sannolika är att det blir en minuspost i bokslutet, konstaterar kanslichef Gunnar Johanson.

Om inga radikala förändringar sker fram till årsskiftet kommer förlusterna dock att bli hanterbara, bedömer han. Efter börsraset 2001 tvingades ST skriva ned sina tillgångar med 117 miljoner. I år blir det sannolikt betydligt mindre.

ST vill dock inte lämna ut några siffror från den senaste kvartalsrapporten. Man hänvisar i stället till nästa årsredovisning, som presenteras i början av nästa år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA