ST: "Översynen är otillräcklig"
Regeringen har beslutat att inleda en stor översyn av Arbetsförmedlingen. Men ST-avdelningens ordförande på myndigheten menar att så länge själva uppdraget innehåller oklarheter är det svårt för Arbetsförmedlingen att uppfylla förväntningarna.
Regeringen vill se över Arbetsförmedlingens verksamhet eftersom myndigheten har fått nya uppgifter och flera reformer har genomförts som påverkar arbetsmarknadspolitiken. Agneta Dreber har utsetts till särskild utredare och utredningen ska vara klar senast 15 januari 2016.
I sin översyn vill regeringen fokusera på de arbetssökande som har störst behov och står långt ifrån arbetsmarknaden.
Helena Perlerot, ST-avdelningens ordförande på Arbetsförmedlingen, tycker att det är problematiskt att ensidigt fokusera på den gruppen.
– Det väcker en massa frågor om vad vårt uppdrag egentligen ska vara. När vi huvudsakligen måste prioritera de grupper som varit arbetslösa väldigt länge finns en risk att vi inte uppfyller förväntningarna hos andra arbetssökande, och hos arbetsgivare.
Enligt Helena Perlerot kommer matchningsarbetet ibland i kläm för att grupperna som står långt från arbetsmarknaden behöver så mycket uppbackning.
– Därför behöver uppdraget bli tydligare. Ska vi vara en myndighet som framför allt arbetar med jobbmatchning, eller ska vi ha en mycket bredare verksamhet med annat fokus? Det börjar bli väldigt otydligt, tycker jag.
ST hade också önskat att översynen fått en parlamentarisk sammansättning.
– Arbetsförmedlingen har varit med om så tvära kast och nu behöver vi stabilitet. När det är för stora svängningar tappar vi fart i arbetet, säger Helena Perlerot.
Enligt direktiven till utredningen ska arbetsmarknadens parter ingå i en referensgrupp.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.