ST överraskat av flyttens omfattning
– Det här är allvarligt. Betydligt fler berörs av utlokaliseringen än vad som sagts tidigare, säger STs ordförande Annette Carnhede. Det blir också dyrt och tar lång tid att bygga upp förlorad kompetens när myndigheter flyttas.
Annette Carnhede reagerar också mot att det aldrig blir särskilt stor uppmärksamhet kring just kvinnans situation vid en utflyttning. Hon befarar att många kan få svårt att flytta med. Antingen följer inte deras män med eller, om de själva är medflyttande, kanske inga jobb finns på den nya orten.
Men omlokalisering av myndigheter kan även urholka tilltron till statsförvaltningen.
– Erfarenheterna efter tidigare utflyttningar visar att det kan ta oerhört lång tid och är dyrt att bygga upp ny kompetens – det har hänt att ingen anställd följt med till den nya orten. Det minskar effektiviteten vilket påverkar servicen till medborgarna. Jag kan inte se hur vi ska kunna fylla på det tappet.
ST ska kämpa för att så många som vill kan ha kvar sina jobb, betonar hon, för att få fram bra villkor för pendling, hemarbete, distansarbete. ST ska också driva kravet att myndigheterna kompenseras för pengar som tidigare förts ut till dem från Trygghetsstiftelsen men som nu statsmakten dragit in. Trygghetsstiftelsen kommer också att få ta med kostnader för dem som inte kan flytta med sin myndighet.
– Vi tycker det är fel att vi ska släppa till så många tjänster, säger Meeri Wasberg, 1e vice ordförande för ST inom Arbetsmarknadsverket. Enmyndighetsfrågan är en förutsättning för att det över huvud taget ska kunna handla om de här 700 årsarbetskrafterna.
Enligt henne är det dock positivt att arbetsgivaren är öppen för att föra en diskussion med facket om var man ska ta tjänsterna och hur detaljerna ska hanteras på myndigheten.
– Medlemmarna är oroliga, särskilt de cirka 300 som finns inom den administrativa enheten. Där har staten tagit regionalpolitiska hänsyn redan när den enheten etablerades på de 13 orter där den finns idag, slutar hon.
ST-facket inom Försäkringskassan är också överraskade av omfattningen av jobb som ska omlokaliseras.
– Så sent som förra veckan fick vi information om att GD Curt Malmborg lämnat förslag till utredningen om flytt av 200-250 jobb, säger avdelningsordförande Siv Norlin.
Det kan knappast ha gjorts någon ordentlig utredning om resterande jobb, befarar hon.
Om så mycket som 500 tjänster placeras om blir det svårt att behålla personalen på ursprungsorterna, tror Siv Norlin.
– Det här är ett sätt att flytta och sprida arbetslöshet så att den inte syns så mycket.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.