ST och OFR går till medling

AVTAL2004-11-09

OFR sade på tisdag eftermiddag nej till Arbetsgivarverkets slutbud. Avtalsfrågorna för 100 000 statsanställda går därmed till medling.

Av:  Eva Spira

Förhandlingsrådet OFR, där ST ingår, säger nej till slutbudet av följande skäl:

Det saknas en lösning på hur de anställda vid Försäkringskassan ska få löner i nivå med övriga statsanställda. Det råder oenighet om förhandlingsordningen för försvarsanställda utlandsstyrkor och om hur löneförhandlingarna ska gå till inom polisväsendet.

OFR har gått med på att det ska bli fortsatta förhandlingar under fredsplikt om pensionsåldern för flygledare och officerare.

De kvinnor inom försäkringskassan som med nuvarande övergångsbestämmelser har rätt att gå i pension vid 60 år, får behålla den rätten under nuvarande avtalsperiod. För övriga, det vill säga även de män som idag har en högre pensionsålder, fortsätter förhandlingarna under fredsplikt fram till den 30 juni 2005.

Resten av budet har OFR i princip accepterat. Arbetsgivarbudet innebär att det blir en ettårig kvalifikationstid i Trygghetsavtalet och att åldern för att få särskild pensionsersättning och pensionsersättning höjs till 61 år från 2008.

Nytt är att även korttidsanställda ska omfattas av Trygghetsavtalet. De får en kvalifikationstid på tre år.

OFR accepterar också att det ska finnas möjlighet till en alternativ lönesättningsmodell, ”lönesättande samtal”, som innebär att löner som sätts i samtal mellan medarbetare och chef automatiskt blir kollektivavtalsreglerade.

Under förutsättning att parterna kan komma överens om avtalet ger det 7,3 procent i löneökningar under tre år och 700 kronor i individgaranti under perioden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA