ST: ”Nedläggning löser inte problemen”
Allianspartiernas förslag att lägga ned stora delar av Arbetsförmedlingen löser inte problemen på arbetsmarknaden, anser STs ordförande Britta Lejon. Framför allt saknar hon insatser i utbildningspolitiken för dem som står längst från arbetsmarknaden.
Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna har i en debattartikel i Dagens Nyheter lanserat som ett vallöfte att Arbetsförmedlingen i dess nuvarande form ska läggas ned.
Tanken lanserades av de fyra partierna redan i februari förra året. De vill göra om Arbetsförmedlingen till en betydligt mindre myndighet som inte sysslar med matchning av arbetssökande – det uppdraget ska läggas på fristående aktörer.
Allianspartierna drev med stöd av Sverigedemokraterna igenom ett så kallat utskottsinitiativ i riksdagen, vilket tvingade regeringen att ge en sittande utredning om Arbetsförmedlingen nya direktiv. Eventuella förslag om privatisering av coachning ska lämnas i januari nästa år.
– Det vore klokt att invänta resultatet av den utredningen innan man tar ställning till Arbetsförmedlingens framtid, tycker STs ordförande Britta Lejon. Våra kontakter med utredningen tyder på att det kommer förslag som förbättrar matchningen och förenklar arbetsförmedlarnas kontakter med arbetssökande och arbetsgivare.
Hon anser för egen del att allianspartiernas förslag inte löser utmaningarna på arbetsmarknaden och i Arbetsförmedlingen. En invändning hon och ST har är att den kvarvarande statliga arbetsförmedlingen endast skulle ägna sig åt dem som står längst bort från arbetsmarknaden.
– Vi tror att det skulle minska attraktiviteten och sänka legitimiteten i arbetsgivarnas ögon, och att man i mindre grad vänder sig till dem för att hitta kandidater. Och då blir det svårare för dem att arbeta effektivt.
Tvärtom borde Arbetsförmedlingen vara ett stöd för alla grupper av arbetssökande, anser hon, vilket också skulle stärka legitimiteten.
Hon tycker även att det behövs ett större fokus på utbildning.
– Den stora majoriteten av dem som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen har stora behov av både utbildningsinsatser och arbetsmarknadspolitiska insatser. Många har inte haft något jobb på en svensk arbetsplats, kan inte svenska eller engelska, och en del är till och med analfabeter.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, säger till Ekot att utvecklingen på Arbetsförmedlingen går i rätt riktning, men att det fortfarande finns ”betydande utrymme för förbättringar”. Regeringen vill bland annat se en betydande ökning av just utbildningsinsatser, för arbetslösa som saknar gymnasieutbildning.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.