ST-medlemmar väljer i höst
I höst ska statens anställda välja hur de ska placera delar av avtalspensionen. Troligtvis blir det ett val mellan olika försäkringsbolag.
Allt pekar i dag på att det blir som inom den kommunala sektorn och på LO-SAF-området. Nämligen att pensionsspararna får göra ett individuellt val mellan ett antal försäkringsbolag – livbolag eller fondförsäkringsbolag. Den som fastnar för ett fondförsäkringsbolag ska senare också välja mellan detta bolags fonder.
Sparat kapital kan inte flyttas mellan olika försäkringsbolag men väl fonder inom ett och samma fondförsäkringsbolag.
Redan idag förvaltar Försäkringsföreningen för det statliga området (FSO) den del av den nuvarande avtalspensionen som kallas Kåpan.
Hos FSO är det tänkbart att så kallade ”ickeväljare” får sin pension placerad. Det har också diskuterats om FSO skulle kunna vara ett alternativ som man väljer aktivt.
Dessutom ska parterna på statens område ta ställning till om de ska starta ett ömsesidigt livförsäkringsbolag. Detta ska i så fall administrera de statsanställdas individuella val.
OFR, Seko och Saco-S, dvs facken på den statliga sektorn och Arbetsgivarverket resonerar för närvarande om hur frågan konkret ska lösas.
Det är bråttom. Pensionsavtalet avses träda i kraft redan vid årsskiftet. Därför måste någon form av val göras i höst. I varje fall om de första pengarna ska placeras enligt planerna – den 31 januari nästa år.
Ett problem är att riksdagen ska godkänna pensionsavtalet och det sker nog först sent i höst.
– Vi förutsätter att avtalet godkänns och arbetar efter det, säger STs förhandlingschef Johan Tengblad. Det finns inga tecken som tyder på annat.
I korthet
Den nya avtalspensionen för statens anställda på AgV-området är avgiftsbaserad och gäller födda 1943 och senare. År 2003 avsätts totalt motsvarande 4,3 procent av årslönen upp till 30 inkomstbasbelopp. Av det ska medlemmarna själva placera 2,3 procent eller cirka 1,3 miljarder kronor.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.