ST kritiserar särskild satsning på SiS

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2017-04-11

Statens institutionsstyrelse genomför nu ett ”lärarlyft”, fast för behandlingsassistenter. I april får närmare 300 utvalda en löneförhöjning på 1 500 kronor i månaden. ST anser att man i stället ska satsa på hela gruppen behandlingsassistenter.

– Vi missunnar självklart inte duktiga medarbetare ett lönelyft men vi anser att det är fel väg att gå. Erfarenheterna från lärarlyftet visar att det kan skapa enorma klyftor mellan anställda, säger Thord Jansson, ordförande för ST vid Statens institutionsstyrelse, SiS.

SiS har beslutat sig för att premiera närmare 300 extra yrkesskickliga behandlingsassistenter med ett särskilt lönelyft. Pengarna, fem miljoner kronor, läggs till utöver den vanliga lönepotten.

– Pengarna borde ha använts till att höja ersättningen för obekväm arbetstid, där vi ligger lägre än exempelvis Kriminalvården och kommunerna. Eller till att öka lönepotten för hela gruppen behandlingsassistenter, säger Thord Jansson.

Han menar att om lönekriterierna fungerar som de ska kan man ändå höja lönerna för dem som gör ett bra jobb.

– Det här förstör lönebilden och kan skapa dålig stämning. Det kan också användas mot dem som premieras. Vi har redan hört argumentet - gör det du som har bättre betalt, säger han.

Jan-Eric Josefsson, verksamhetsdirektör för SiS i södra Sverige har respekt för STs uppfattning, men säger att det fanns andra förbund med en annan uppfattning.

– Syftet är att behålla duktigt folk. De som får ta del av satsningen har tydligt visat att de gör det lilla extra, både kollegialt och vid bemötande av ungdomar, anhöriga och samverkanspersoner. De har levererat kvalitet i sitt jobb.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA