ST-kritik mot neddragningarna

BUDGETEN2006-10-16

– Planerna för a-kassan är förfärliga, det kommer att bli omöjligt för människor att leva på de sänkta nivåer som föreslås, konstaterar STs förbundsordförande Annette Carnhede.

Mot förändringarna i a-kassan kommer ST att arbeta tillsammans med TCO och övriga tjänstemannaförbund.

Annette Carnhede pekar också på förslaget att ta bort möjligheten för studerande att kvalificera sig för a-kassa.

– Det kommer att tvinga unga människor att begära socialhjälp.

För övrigt vill STs ordförande lyfta fram tre saker som särskilt berör ST i samband med budgeten.

– Jag ser en sak som är bra – att man uppdrar åt Arbetsgivarverket att arbeta med jämställda löner i staten. Det är välkommet – Arbetsgivarverket har sagt åt oss att vi varit försåtliga när vi hävdat att lönerna i staten inte är jämställda. Nu säger regeringen ifrån att de ojämställda lönerna ska arbetas bort. Det är välkommet.

– För det andra känner jag stor oro för det statliga trygghetsavtalet. När Arbetsmarknadsverket ska spara 650 miljoner kronor på två år kommer tusentals jobb att försvinna. Bara här berörs säkert minst 1 000 ST-medlemmar.

Enligt budgetpropositionen ska flera myndigheter läggas ner – Integrationsverket, Arbetslivsinstitutet och Djurskyddsmyndigheten är tre exempel. Hur många som kommer att förlora sina jobb i samband med det och hur många som kommer att få fortsätta jobba med sina frågor inom andra myndigheter är fortfarande oklart.

Men det leder Annette Carnhede fram till den tredje orospuntken i budgeten:

– Regeringen säger att den ska satsa på forskningen – men all den forskning som handlar om arbete och arbetsmiljö är man på väg att spara på, när man ska lägga ner Arbetslivsinstitutet och dra ner på Arbetsmiljöverket. Det tycker jag är djupt oroande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA