ST kräver större trygghet

STATEN2007-04-02

Antalet anställda inom statlig förvaltning kommer att ha minskat med en femtedel på 30 år innan nästa val. I en debattartikel kräver förbundets ordförande Annette Carnhede att utvecklingen stoppas.

”Regeringen blundar för konsekvenserna av sin politik”, skriver

Annette Carnhede i sin debattartikel i Dagens Nyheter.

En rapport från ST visar att den statliga förvaltningen minskade med cirka 15 000 anställda mellan 1980 och 2004. Ungefär lika många statliga jobb ytterligare har försvunnit genom bolagiseringar och privatiseringar. Regeringens budget för 2007 kommer att leda till att ytterligare 3 560 jobb försvinner, bland annat genom nedläggningar av Arbetslivsinstitutet, Integrationsverket och Djurskyddsmyndigheten och neddragningar i Försäkringskassan, Ams och Arbetsmiljöverket.

Därutöver har regeringen begärt att myndigheterna ska redovisa vilka åtgärder som behöver utföras för att spara tre till sex procent av förvaltningskostnaderna – vilket motsvarar ytterligare över 5 000 jobb.

”Neddragningarna handlar inte om vilka jobb som helst. Det handlar om myndigheter som har uppdrag knutna till vår trygghet. Det rör sig om verksamheter som ska sörja för att vi får ersättning när vi blir sjuka och är föräldralediga, att vi kan gå vidare till ett nytt jobb om vi blir arbetslösa, att vi har en dräglig arbetsmiljö, att klyftorna i samhället ska minska och att orättvisa skillnader mellan kvinnor och män försvinner,” skriver Annette Carnhede.

Om de planerade besparingarna genomförs innebär det att nästan vart femte jobb har försvunnit från statlig förvaltning sedan 1980. Samtidigt som många myndigheter inom den statliga förvaltningen redan i dag har svårt att leva upp till den service som medborgarna har rätt till och förväntar sig, påpekas i rapporten. När Försäkringskassan år 2006 frågade sina kunder var bara en av fem nöjd med myndighetens service.

”Vad blir effekterna i samhället om de som jobbar med vår trygghet och demokrati inte kan leva upp till förväntningarna? Vem tror att det blir bättre service med färre anställda?”, undrar Annette Carnhede.

Samtidigt står staten inför en pensionsbomb, eftersom närmare en tredjedel av alla anställda i staten kommer att gå i pension inom tio år. Hur ska det gå till att nyrekrytera kvalificerad personal till en sektor som ständigt nedrustas, undrar Annette Carnhede och förvarnar att ST i årets avtalsrörelse kommer att driva kravet på starkt ökad trygghet för de statligt anställda.

”Om vi fortsätter att blunda för problemen så kommer de att växa. Då kommer telefonerna att ringa utan att någon svarar, öppettiderna att kortas, lokalkontoret att flytta längre bort och oroliga människor att vänta förgäves på svar.”

STs framtidsprogram i 13 punkter:


Strategiskt framtidsarbete med rätt fokus.

Alltid konsekvensanalyser.

Långsiktighet.

En plan för generationsväxlingen.

Öppna staten för alla som vill jobba.

Alla anställda ska kunna växa.

Ledarskap.

Fråga medborgarna.

Tänk om, tänk nytt.

Ett ärende – en kontakt.

Lokal närvaro.

Snabbare och effektivare administration.

Nolltolerans mot korruption.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA