ST kräver nollvision för hot och våld
Inför valet i höst kommer ST att driva krav på mer personal på myndigheterna, meddelarskydd för bolagsanställda och en nollvision för hot och våld.
– När vi slåss för våra medlemmars villkor slåss vi också för ett välfungerande Sverige, sade STs ordförande Britta Lejon när hon presenterade STs valfrågor på förbundsstämman i Saltsjöbaden.
Många av kraven har drivits under lång tid, exempelvis obligatorisk statstjänstemannautbildning, ny modell för uppräkning av myndigheternas anslag och åtgärder mot stressen. ST kräver också en nollvision för hot och våld, att arbetsgivaren och inte den anställde ska anmäla incidenter och att regeringen i sina regleringsbrev ska ge myndigheterna i uppdrag att införa rutiner för incidentrapportering och mål för det förebyggande arbetet.
Flera krav gäller infrastruktur och statliga bolag. ST anser bland annat att det behövs en samlad statlig it-struktur, ökade investeringar i järnvägen och att PostNord får friare händer i sin prissättning. ST kräver också kollektivavtal vid upphandlingar och konkurrensutsättning.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.
Det Britta Lejon säger är musik för öronen. Intressant vore att få veta om och vad de har lyckats med när det gäller punkten "åtgärder mot stressen". Eftersom det nu kommer nya vallöften så kan man passa på att titta bakåt om de har lyckats med de föregående vallöfterna och i detta fall önskar jag se vad man åstadkommit när det gäller "åtgärder mot stressen".
När det gäller nollvisionen för kommande vallöften [hot & våld] så lovar jag att i egenskap av arbetsmiljöombud på Förvaret i Kållered stötta STs vallöfte och driva på i frågan från förvarets håll. Med väldigt enkla medel men med lite engagemang kan arbetsgivaren Migrationsverket åtgärda de problem vi har med underrapportering och brist på polisanmälan som förekommer vid framförallt hot mot tjänsteman.
Oskari Ensio Lundahl
AMO, Förvarsenheten Kållered