ST kräver mer jämlikhet på högskolan

HÖGSKOLAN2006-10-17

Mer pengar till grundforskning, utbildade ledare och en bättre arbetssituation för doktorander. Det är några ingredienser i det program som tagits fram av ST inom universitet och högskolor.

Av:  Eva Spira

–Vi vill värna om den fria forskningen, förmedla kritiskt tänkande och kunskapsutveckling hos studenterna, förklarar Janne Backlund i STs avdelningsstyrelse.

Han säger att tanken på att göra ett program för utbildning och forskningspolitik väcktes för ett par år sedan. Förhoppningen är att det ska väcka intresset för ST, inte minst bland de många oorganiserade lärare, forskare och doktorander som finns på högskolorna.

Janne Backlund förklarar att det är viktigt för ST att det inte, som i dag, görs stor åtskillnad mellan kärnverksamhet och stödverksamhet på högskolan, det vill säga å ena sidan lärare/forskare,

å andra sidan administratörer/ teknisk personal. Forskning och utbildning vore inte möjlig utan båda grupperna.

Fler ska ges inflytande

En av de frågor ST vill jobba för är att ge alla personalgrupper inflytande i beslutsfattandet. I dag ingår bara disputerade lärare och forskare i de flesta beslutande organ.

ST anser också att de som har ledningsuppdrag måste vara utbildade för detta och att jämställdhets- och mångfaldsaspekter ska vägas in när högskolorna tillsätter chefer.

Att ge mer resurser till grundforskningen är också viktigt, anser ST. Likaså att det finns tid för att ge studenterna stöd till reflektion och kritiskt tänkande.

Vidare anser ST att anslagssystemet behöver förändras så att högskolorna kan räkna med ett grundbelopp i stället för dagens ryckiga finansiering som enbart utgår från hur många som examineras. Det skulle också leda till färre tidsbegränsade anställningar, enligt ST.

Vill förbättra för doktorander

Ett särskilt avsnitt handlar om doktorandernas situation. Antalet doktorandtjänster som finansieras med fasta anslag bör öka. Många doktorander lever i dag på stipendier och utbildningsbidrag som ställer dem utanför det sociala trygghetssystemet.

ST-avdelningen har haft ett seminarium om sin utbildnings- och forskningspolitik på Linköpings universitet. Den 26 oktober presenteras den vid Uppsala universitet, den 22 november vid Stockholms universitet och den

5 december vid Lunds universitet.

Alla personalgrupper ska ha inflytande, säger Janne Backlund. <br>Foto: EVA SPIRA
Alla personalgrupper ska ha inflytande, säger Janne Backlund. <br>Foto: EVA SPIRA

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA