ST kräver betalt för restid

RESOR2007-04-17

ST-avdelningen på Regeringskansliet kräver att personalen får ersättning för sina tjänsteresor. Avdelningen har tillsammans med de andra facken startat förhandlingar om ett nytt restidsavtal.

– Förr var det här inte en lika viktig fråga. Tjänstemännen reste kanske ett par gånger om året. Men nu är det många som reser ofta, inte minst till Bryssel, säger Svante Bodin, ST-avdelningens ordförande.

Enligt nuvarande restidsavtal får de anställda ingen kompensation för resor utanför arbetstiden, vare sig ekonomiskt eller i ledighet.

Frågan kompliceras av EUs regler om dygnsvila och veckovila, som Sverige nu infört. De innebär att en tjänsteman som reser till Bryssel en söndag för att delta i ett möte på måndagen knappast skulle kunna resa hem direkt efter mötet om restiden räknades som arbetstid. Då skulle man inte nå upp till tillräcklig dygnsvila.

Därför går det inte att reglera frågan om restid i arbetstidsavtalet, enligt ST. I stället vill man ha en ekonomisk kompensation för den fritid man tvingas använda till tjänsteresor.

–Restidsavtalet uppdaterades 1999, och då lovade arbetsgivaren att återkomma med förslag till ett nytt avtal år 2000, berättar Åke Isaksson, vice avdelningsordförande för ST. Men det har man ännu inte gjort. Om vi inte kan komma överens nu kanske vi måste säga upp avtalet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA