Nationell samordnare ska stödja Kriminalvårdens utbyggnad

KRIMINALVÅRDEN2025-02-18

Regeringen har utsett Olov Holst till nationell samordnare för utbyggnaden av Kriminalvården. I uppdraget ingår att stödja Kriminalvården i arbetat med att möjliggöra ytterligare kapacitet i anstalter och häkten runt om i landet.

Det pågår en omfattande utbyggnad av Kriminalvården. Under åren 2023–2027 beräknas enligt ett pressmeddelande från regeringen anslaget öka från 14,1 till 26 miljarder kronor, vilket är en ökning med 84 procent. Det är enligt regeringen viktigt att alla berörda aktörer kan samlas i arbetet med utbyggnaden. Det kräver dialog mellan olika intressenter och aktörer om hur den kan genomföras.

Olov Holst har varit ordförande för kommunstyrelsen i Sigtuna kommun. Han ska i sitt uppdrag som nationell samordnare löpande informera om det arbete som bedrivs. I uppdraget ingår bland annat att samverka med kommuner, fastighetsmarknaden och statliga myndigheter för att underlätta tillskapandet av fler häktes- och anstaltsplatser, och kartlägga och analysera hinder för en skyndsam och kostnadseffektiv expansion av Kriminalvården.

”Regeringens omläggning av politiken innebär att fler kommer sitta i fängelse och under längre tid än idag. Vi har därför inlett en omfattande expansion av Kriminalvården, med kraftigt ökade resurser och en långsiktig utbyggnadsplan. För att hålla uppe tempo och tillvarata alla möjligheter framåt kommer samarbete mellan berörda aktörer vara helt avgörande. I detta arbete kommer den nationella samordnaren spela en helt central roll”, understryker justitieminister Gunnar Strömmer, M i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA