Bild: Anna Hållams

Jordbruksverket behövde inte säga upp personal

SÅ GICK DET: JORDBRUKSVERKET2025-02-12

Hösten 2023 varslade Jordbruksverket 39 anställda om uppsägning – men ingen blev tvingad att sluta. Och i dag ser myndigheten snarare ett behov av att växa, enligt den tillförordnad HR-chefen Anders Elfström.

Under hösten 2023 rapporterade Publikt att Jordbruksverket varslade om uppsägning av 39 anställda. Bakom beslutet låg en försämrad ekonomi på grund av minskade anslag, i kombination med högre kostnader för bland annat lokaler och löner. Varslet riktades mot två delar av Jordbruksverkets verksamhet: handläggare inom EU-stödverksamheten samt Sveriges 3R-center, som arbetar med att minska användningen av djurförsök och att skydda djur som används för vetenskapliga ändamål.

Nu

– Vi behövde inte säga upp någon, vilket var väldigt skönt, säger Maria Gustavsson, ordförande för ST inom Jordbruksverket.

När 39 anställda varslades om uppsägning på Jordbruksverket i oktober 2023 betonade myndighetens generaldirektör Christina Nordin att varslet var en formell åtgärd.

”Det är inte detsamma som att 39 medarbetare kommer att förlora sina jobb”, påpekade hon i ett pressmeddelande.

Varslet berodde på att Jordbruksverket fått minskade anslag till EU-stödverksamhet och till Sveriges 3R-center, en verksamhet som är inriktad på att minska användningen av djurförsök. Samtidigt steg myndighetens kostnader.

– Vi hade också väldigt låg personalomsättning i vissa verksamheter efter pandemin, en av dem var EU-stödverksamheten. Det i kombination med lågkonjunkturen ledde till att vi hade för många medarbetare i den verksamheten, säger Anders Elfström, tillförordnad HR-chef på Jordbruksverket.

Men genom ett arbete med omplaceringar och på grund av att 15 anställda själva valde att sluta eller gå i pension lyckades myndigheten klara sig utan att säga upp personal, förutom att en provanställning avbröts.

– Vi jobbade väldigt länge med det här. Redan innan varslet kom försökte arbetsgivaren flytta folk till andra avdelningar i stället för att nyrekrytera. Och när man går ut och berättar om att myndigheten har ett tajt ekonomiskt läge, då börjar folk se sig om efter nya jobb, säger Maria Gustavsson.

I slutändan fick 23 medarbetare nya placeringar eller stannade kvar på befintlig tjänst genom omprioriteringar i den berörda verksamheten. Men det var en lång och besvärlig process, konstaterar Anders Elfström.

– Vissa fick omskola sig och lära sig en helt ny verksamhet. Vi hade väldigt god hjälp av våra fackliga företrädare i arbetet. Vi är jätteglada att det ledde till att vi slapp säga upp någon, säger han.

I dag ser myndigheten inte några varsel framför sig, snarare tvärtom. Jordbruksverkets uppdrag som beredskapsmyndighet innebär att verksamheten kommer att behöva utökas.

– Vi ser ett kommande behov av rekryteringar. Sen kan det alltid vara delar av verksamheten som behöver minska, men totalt sett ser vi snarare ett behov av att växa, säger Anders Elfström.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA