ST hoppas på dialog med nya regeringen

VALET2006-09-26

ST måste ha en beredskap för de nedläggningar, omorganisationer och privatiseringar som den borgerliga alliansen vill genomföra, säger förbundsordförande Annette Carnhede.

De fackliga frågorna kom fram dåligt i valrörelsen, anser STs ordförande Annette Carnhede. TCO-inlägg mot den borgerliga alliansens a-kasseförslag släpptes inte fram i medierna i valrörelsens slutskede, ett TCO-förslag från i somras om nya jobb glömdes bort och jämställdhetsfrågorna lyste med sin frånvaro.

Men nu är valet över, och STs förbundsordförande säger att hon ser fram emot att föra en dialog med den nya regeringen om hur det offentliga Sverige ska se ut i framtiden. Det gäller inte minst de stora frågor som behandlas i den sittande Ansvarskommittén.

Möjlighet att påverka

–De borgerliga företrädarna i kommittén har ingen gemensam bild, så det finns fortfarande möjligheter att påverka. Och jag tror att de tycker att det är intressant att prata med oss.

Den tillträdande regeringen har en mer restriktiv syn än den gamla på myndigheter och statligt bolagsägande. Förändringarna kommer nog inte så snabbt, bedömer Annette Carnhede, men facket måste ta initiativ för att se till att det blir bra övergångar för anställda i verksamheter som struktureras om. En särskild fråga att bevaka är att Trygghetsstiftelsen, som hjälper myndighetsanställda som blir av med jobbet, får tillräckliga resurser.

ST har dock inga principiella synpunkter på de nedläggningar och privatiseringar av statlig verksamhet som den borgerliga alliansen aviserat. Förbundet agerar från fall till fall, utifrån medlemmarnas bästa, förklarar Annette Carnhede.

–Men vi arbetar också för likvärdigt bemötande av alla medborgare i myndigheternas verksamhet, eftersom det påverkar våra medlemmars arbetsmiljö och arbetssituation. Och jag har svårt att tro att man kan garantera likabehandling om man exempelvis lägger ned länsarbetsnämnderna.

»Det kan bli en nystart«

Regeringsskiftet innebär praktiskt sett att ett fackförbund som ST måste skapa en rad nya kontakter på hög nivå. Vidare måste nya statsråd och andra politiska tjänstemän lära sig att ge facken information innan man lägger förslag som påverkar de statsanställdas arbetsplatser.

–Det kan bli bra, en nystart, tror Annette Carnhede. De senaste åren har informatio

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA