ST försvarar tryckfriheten
ST vill behålla tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. I ett remissvar säger man bestämt nej till den statliga utredning som lagt fram tre förslag till ändrad grundlag.
Idag är det tryckfrihetens dag. Inför den har Tidningsutgivarna, TU, låtit göra en Sifo-undersökning bland riksdagens ledamöter om inställningen till tryckfriheten.
Enligt undersökningen är många av riksdagens ledamöter öppna för att göra inskränkningar i gällande regler. Mer än hälften av de tillfrågade anser
- att poliser inte ska få ”läcka” till medier,
- att kändisar inte ska behöva bli fotograferade utan ha gett sitt tillstånd,
- att det ska vara förbjudet att publicera namn och bild på en misstänkt innan dom har fallit,
- att företag och organisationer som lider skada av publicitet ska få skadestånd av medierna.
Fackförbundet ST tar bestämt avstånd från försämringar av tryckfriheten. Det grundlagsskydd som i dag råder är i mångt och mycket unikt i stora delar av världen, konstaterar ST. Utredningen har inte presenterat några skäl som talar för att Sverige måste ändra grundlagsskyddet för att anpassa sig till EU. Anpassningen till ny teknik kan klaras genom mindre ändringar av de gällande reglerna.
Särskilt allvarligt anser ST att det skulle vara om meddelarskyddet går förlorat med ändrade grundlagar.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.