ST: Felräkning orsak till låga anslag

VÅRBUDGETEN2008-04-15

Ett systemfel från 2004 är orsaken till myndigheternas svaga ekonomi, enligt ST. Det blir omöjligt att klara såväl löneutveckling, verksamhet och rekrytering, hävdar förbundet.

Av:  Eva Spira

I avtalsrörelsen var Arbetsgivarverket och ST överens om en sak. Anslagsuppräkningen, som ska betala de anställdas löneökningar, är alldeles för låg. I år är den endast 0,78 procent. Och av vårpropositionen framgår att den blir 1,14 procent nästa år. Samtidigt har myndigheterna slutit avtal som ger minst 10,2 procent under en treårsperiod.

Nu menar ST att den låga uppräkningen delvis beror på ett systemfel i hur anslagen beräknas. Felet ska ha uppstått 2004 och ha sin grund i att beräkningsmetoderna förändrats. Följden är att uppräkningen bara blir 60 procent av vad den skulle ha varit annars, eller en halv miljard kronor lägre.

”Fackförbundet ST har påtalat felet för regeringen, som dock valt att låta det kvarstå”, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

– Våra medlemmar, de statsanställda, utför varje dag ett kvalificerat arbete på regeringens uppdrag. Kraven på dem ökar varje år, samtidigt som resurserna blir mindre. Botten är nådd när regeringen nu medvetet undanhåller pengar som myndigheterna rättmätigt skulle haft, säger Annette Carnhede i pressmeddelandet.


Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA