ST bildar nätverk

FACKLIGT2005-04-05

Migrationsverket är naturligtvis inte ensamt om att organisera om sin verksamhet, men denna gång känner både medarbetare och förtroendevalda att det har blivit för mycket.
– Många känner sig oroliga och trampade på tårna, säger Lena Danås, ombudsman på ST Region Syd.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

–Även om det är nödvändigt att organisera om verksamheter, så kan man inte strunta i vilka konsekvenser en omorganisation får för medarbetarna. Det är arbetsgivarens skyldighet att göra konsekvensanalyser och riskbedömningar för att upprätthålla en god arbetsmiljö under och efter en omorganisation.

I Östergötland har ST nyligen bildat ett nätverk bland förtroendevalda på olika myndigheter för att bland annat diskutera vad som kan göras annorlunda vid omorganisationer för att kvalitetssäkra en god arbetsmiljö, berättar Lena Danås.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA