Den colombianska kvinnoalliansen för fred, IMP, stöds sedan sju år tillbaka av ST och Sida.
Bild: Karin Ström
Den colombianska kvinnoalliansen för fred, IMP, stöds sedan sju år tillbaka av ST och Sida.

ST ber om skydd i Colombia

COLOMBIA2009-03-11

ST skickar, tillsammans med Sida på svenska ambassaden i Bogotá, ett brev till den colombianska regeringen. Där ber man om skydd av fredsorganisationen IMP, STs samarbetspartner i Colombia.

Av:  Therese Säfström

28 februari stals en dator och dokument vid ett inbrott i IMPs ordförande Angela Cérons lägenhet. Det är det tredje inbrottet som riktas mot IMP på ett år. IMP arbetar för att hjälpa kvinnor som blivit offer i den långa konflikten i Colombia och hjälper dem att driva rättsprocesser enligt lagen om rättvisa och fred. IMP motarbetas av starka krafter och både IMP och de offer som IMP företräder har utsatts för hot. ST stödjer organisationens arbete och Karin Ström, STs internationella sekreterare, säger att det är viktigt att reagera.

– Efter det senaste inbrottet lovade regeringen livvakter, säkerhetsdörrar och att lägenheten och kontoret skulle säkerhetsklassas, men ingenting har hänt. I brevet vill ST och Sida på svenska ambassaden att regeringen gör vad den kan för att skydda IMP.

Vid inbrottet försvann en dator och flera dokument som innehåller information om offer som IMP hjälper, berättar Karin Ström. Dörren till Angela Cérons lägenhet var uppborrad.

I de rättsprocesser som IMP deltar i ställs paramilitära grupper till svars. Rättegångarna hänger på att offer och vittnen vågar träda fram. Karin Ström menar att inbrotten är ett sätt att skrämma folk till tystnad.

I Colombias försök att skipa fred och rättvisa får de som erkänner brott strafflindring och ekonomisk hjälp att starta ett nytt liv. Det gäller däremot inte för sexuellt våld, och IMP är den enda organisation som företräder kvinnor som utsatts för våldtäkt.

– De som döms för sådana brott kommer att förlora förmånerna. IMP själva tror att det är därför de utsätts för extra mycket press, säger Karin Ström.

LO har också agerat mot den colombianska regeringens passivitet. I ett brev kräver LO att regeringen lever upp till det dokument om grundläggande fackliga rättigheter som landet har skrivit under. Fyra fackliga aktivister har mördats i Colombia sedan årsskiftet.

Konflikterna i Colombia har pågått i över 40 år. På senare år är det FARC-gerillan och de paramilitära grupperna som har dominerat i konflikten. Vilket inflytande paramilitären har haft på den colombianska politiken är föremål för utredning.

Angela Céron, IMPs ordförande, brottas med hot och hinder i sitt arbete för att hjälpa colombianska kvinnor.
Bild: Karin Ström
Angela Céron, IMPs ordförande, brottas med hot och hinder i sitt arbete för att hjälpa colombianska kvinnor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA