SR: Dömda personer utsågs till juridiskt biträde

MIGRATIONSVERKET2018-04-03

Juridiska biträden till asylsökande utses av Migrationsverket. Enligt Sveriges Radios Kaliber förekommer det att personer utan formell juridisk kompetens utses till biträden. Också dömda personer har anlitats.

Under förra året betalade Migrationsverket 806 miljoner kronor på att anlita offentliga biträden åt asylsökande, uppger radioprogrammet. Lägger man till kostnaderna för Domstolsverket kostar de juridiska ombuden ungefär en miljard kronor för statksassan.

”Att man har ett offentligt biträde, är ju en väldigt viktig del för att den asylsökande ska få ett stöd under hela processen. Det är ju därför man har ett offentligt biträde”, säger Veronika Lindstrand Kant, biträdande operativ chef på Migrationsverket, till Kaliber.

Enligt Veronika Lindstrand Kant ställer Migrationsverket höga krav på de personer som utses till juridiska biträden. För att komma ifråga ska vederbörande vara advokat eller biträdande jurist med tingsmeritering eller erfarenhet av att hantera utlänningsärenden.

Men enligt Kalibers granskning finns flera personer som anlitats av Migrationsverket som helt saknar formell juridisk kompetens. På en lista som Migrationsverket lämnat ut finns närmare 2 500 personer som kan anlitas av myndigheten som juridiskt ombud för asylsökande. Bland de personerna hittade Kalibers redaktion 52 personer som är dömda för olika brott. En person som under förra året fick företräda 9 asylsökande, hade dömts till fängelse för grovt bedrägeri och grov förskingring. En annan, som hade 37 asylärenden under 2017, hade dömts till 7 års fängelse för grovt narkotikabrott, uppges i programmet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA