Ilse Thörnqvist, till höger, är en av de arbetslösa som kommit till dagens speed-dating.<br>Foto: Siv Öberg
Ilse Thörnqvist, till höger, är en av de arbetslösa som kommit till dagens speed-dating.<br>Foto: Siv Öberg

Speed-dating ska ge jobb åt fas 3:are

SPEED-DATING2011-05-20

Arbetsförmedlaren David Bodiroza vill ha ett ”Fas 3 Fritt Falkenberg”. Han har tagit initiativ till speed-dating, korta möten mellan arbetslösa och arbetsgivare, för att långtidsarbetslösa ska få riktiga jobb.

Av:  Torbjörn Svenson

Arbetsförmedlingen i Falkenberg provar nya grepp för att få ned arbetslösheten. Den 6 maj var det premiär för speed-dating. Initiativtagaren David Bodiroza hälsade företagaren Jennie Westholm och sex långtidsarbetslösa i fas 3 välkomna.

Jennie Westholm presenterade sitt nystartade friskvårdsföretag i Falkenberg och berättade att verksamheten vuxit snabbt.

– Jag hinner inte med att ta emot alla nya medlemmar och behöver anställa någon som kan ge våra kunder ett personligt bemötande, sade hon.

Sedan blev det tid för speed-dating. Först ut var Ilse Thörnqvist.

– Jag har varit massör och haft eget företag. Men jag fick artros och kunde inte fortsätta. Nu känns det som att jag har åldern emot mig.

Jenny Westholm sade att hon för sin del tycker att livserfarenhet är en fördel.

Efter fem minuter knackade David Bodiroza försiktigt på dörren. Det var dags för nästa arbetsökande.

När Jennie Westholm är klar med speed-datingen, summerar hon sina intryck tillsammans med David Bodiroza.

– Det är lätt att få fördomar om dem som varit borta länge från arbetsmarknaden. Men det kan ju vara tillfälligheter. Med speed-dating märker man vilka som är intresserade, konstaterar hon.

När David Bodiroza ville införa speed-dating på sin arbetsplats gick han till sin chef och frågade om han fick betala en annons med egna pengar.

– Det gick inte min chef med på. Han ville att Arbetsförmedlingen skulle stå för annonskostnaden, säger David Bodiroza och skrattar.

Han fick hjälp av Näringslivsrådet i Falkenberg och tolv intresserade arbetsgivare kom till ett informationsmöte 8 april. Både arbetsgivare och arbetssökande var helnöjda efter första mötet. David Bodirozas mål att alla 76 långtidsarbetslösa i Falkenberg ska få riktiga jobb.

– Vi får inga poäng för att arbetslösa i fas 3 får jobb. De räknas inte in i statistiken, men vi vill att de ska ha en chans att komma in på den ordinarie arbetsmarknaden, säger han.

Någon särskild tid till speed-dating finns inte avsatt i hans arbetsschema. De ordinarie arbetsuppgifterna ska skötas som vanligt.

– Tanken är att det ska vara en informationsträff för företagare och en speed-dating per månad. Det är vad jag hinner med. Det vore bättre att det kom hit flera arbetsgivare samtidigt. Då skulle det bli mer effektivt, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Inlagt av Eva (ej verifierad) tis, 05/24/2011 - 19:45
Alla sätt ät bra utom de dåliga! Underbart med en AF-handläggare som vågar tänka utanför ramarna. Skulle vara intressant att få tal del av utfallet av försöket sedan.
Eva,
också Fas 3:are

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA