Sparkraven är överdrivna

CSN2003-09-10

De ekonomiska problemen på CSN är överdrivna. Organisationen kan ställas om i en långsammare takt än ledningen tänkt, anser de arbetstagarkonsulter som ST anlitat.

CSN räknar med budgetunderskott på cirka 140 miljoner kronor för åren 2003-2005 och har dragit hårt i nödbromsen. Men det sparpaket som presenterades för utbildningsminister Thomas Östros nyligen fick underkänt av ministern. Och nu har arbetstagarkonsulterna Lars Turesson och Anders Wiberg kommit fram till att de planerade nedskärningarna både är för stora och feltänkta.

I våras fick CSNs ledning klart för sig att myndigheten inte som tidigare skulle få kompensation för utvecklingskostnader som finansierats med lån. Det var då beparingsarbetet satt igång.

Men arbetstagarkonsulterna anser att ledningens bedömning av framtida underskott – 66 miljoner kronor 2004 och 50 miljoner 2005 – är för högt tilltaget. Bland annat har engångskostnader räknats in i det strukturella överskottet, och myndigheten har inte räknat med någon kompensation för löne- och prisökningar framöver.

Underskotten de närmaste åren hamnar snarare på 35-40 miljoner kronor per år, anser konsulterna. Och då finns en rimlig tid för omställningen.

Den förstudie som CSN gjort om huvudkontoret i Sundsvall och dess stödfunktioner tyder på att det mesta av sparkraven för nästa år kan lösas där, framhåller Lars Turesson och Anders Wiberg.

Konsulterna anser ändå att CSNs har en föråldrad geografisk struktur och att en del mindre och mer sårbara kontor bör läggas ned. Men förändringarna måste vara genomtänkta och göras utifrån de mål man sätter upp för en framtida verksamhet som ska vara långsiktigt hållbar. CSNs arbete hittills har varit allför inriktat på vad man ska lägga ned.

Det är också viktigt att värna om den stabilitet som äntligen har uppnåtts i verksamheten, framhåller de. En panikbromsning på grund av överdrivet sparnit skulle ställa till stor skada.

Vidare är en omställning på frivillig grund betydligt bättre än uppsägningar. Uppsägningar skapar oro, handlingsförlamning och sämre effektivitet, och kan också leda till att yngre anställda försvinner.

– De har gjort en god analys, den blir en bra grund för det fortsatta arbetet, säger Arne Mellqvist, ordförande för ST-Studiestöd. Den bygger framför allt på tidiga insatser och frivillighet, och det ska vi försöka sälja in.

Arbetstagarkonsulternas analys har presenterats för GD Björn Mårtensson, och samtalen mellan parterna fortsätter under torsdagen. Det är dock inte fråga om regelrätta förhandlingar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA