SO kräver höjd a-kassa

A-KASSA2009-11-20

Bara en av tio heltidsarbetslösa får a-kassa som motsvarar 80 procent av inkomsten. Om inte taket höjs i a-kassan mister den sin funktion och legitimitet,
skriver Arbetslöshets-kassornas samorganisation, SO, i ett pressmeddelande.

Av:  Joel Tunström

Den viktigaste förklaringen till att allt färre får ut 80 procent av sin lön sägs vara att a-kassans tak inte höjts sedan 2002 och därmed inte följt med löneutvecklingen. Det minskade inkomstskyddet leder till att arbetslöshetsförsäkringens legitimitet och funktion undergrävs, skriver SO.

”Regeringen måste ta sitt ansvar”, kommenterar SOs ordförande Harald Petersson, som anser att taket måste höjas snarast.

Statistiken bygger på uppgifter från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringens statistikdatabas ASTAT och gäller de som fick inkomstrelaterad ersättning vecka 35 i år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Inlagt av Jennie Österberg (ej verifierad) mån, 11/23/2009 - 00:15
Detta vore ju efterlängtat!
Jag minns att jag som studerande på 90-talet fick ut ca: 7000:- i månaden.

Nu, 15 år senare och tillika högutbildad, är jag tyvärr arbetslös kvinna med två små barn och nu ligger min arbetslöshetsersättning på 8300:- i månaden. Snacka om konstigt!
Jag får nu bara 65% av min a-kassa och blir således "straffad" då ingen vill anställa mig och jag vill ha ett arbete. Det är inte bara kris -det är superkris!

Så fortsätt att trycka på!
Jag andas alltså finns jag!
Jennie Österberg

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA