Snart dags för nytt regionförslag
Snart presenteras ännu en gång skisser till en ny svensk regionindelning. Ytterligare en utredning sitter och ritar på en karta med nya länsgränser. Kommitténs huvudsekreterare säger sig ha gott hopp om att få till stånd en förändring den här gången.
Tidigare har både Mats Svegfors och Mats Sjöstrand brottats med frågan om landets regiongränser. Men trots många år av utredningar har deras betänkanden inte lett till några förändringar. Nu är det Indelningskommittén, under ledning av Barbro Holmberg, som har tagit sig an frågan.
Uppdraget är att föreslå en karta med väsentligt färre län och landsting än i dag. En sådan lösning, hoppas regeringen, ska vara mer ändamålsenlig och ge en stabilare ekonomi.
Enligt Johan Krabb, som är huvudsekreterare i kommittén, har utredningen nu träffat ledande landstingspolitiker i nästan alla län.
– Det finns ett väldigt brett stöd för att genomföra en reform. Några är av andra åsikter, men en absolut majoritet är för en förändring, säger han.
Samtidigt vet han hur svårt det har varit att få igenom ändrade gränser tidigare.
– Det här stödet man har uttryckt till oss är ju innan man har tittat på en karta och diskuterat frågan med grannen…
Den karta som utredningen kommer att presentera den 9 mars är, enligt Johan Krabb, inte färdig utan ska snarast ses som utgångspunkt för den fortsatta diskussionen.
I bland annat Sydsvenskan har det förekommit spekulationer om att de fyra Norrlandslänen slås ihop till en storregion, att Skåne och Blekinge blir en sydlig region och Stockholm går ihop med Södermanland och Gotland.
Johan Krabb vill varken bekräfta eller dementera detta.
– Uppgifterna kommer inte från oss. Men ansvarsutredningen föreslog ju att Sverige skulle delas in i 6-9 storregioner och om man utfår från att vi bygger vidare på deras förslag så finns det ju inte alltför många olika lösningar.
Samtidigt, säger han, flyttas gränserna hela tiden omkring i förslaget. Målet är att regionerna ska vara någorlunda jämnstarka, med likartade förutsättningar. Folkmängden kan variera, men skattekraften behöver vara relativt jämn.
– I dag är halva befolkningen utspridd över 18 län. En sådan assymetri skapar ojämlika förhållanden, säger han.
Johan Krabb hoppas också att utredningen ska hitta ett förslag där alla regioner klarar sin egen regionsjukvård, har en god tillväxtkraft, och där gränserna vilar på en regional identitet och existerande samarbetsmönster.
Den 29 februari kommer regeringen att få en första lägesrapport från Indelningskommittén. Den 9 mars presenteras förslaget till ny Sverigekarta med storregioner. I augusti 2017 lägger kommittén fram sitt slutförslag.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.