Snabbspår får ris och ros i rapport
Arbetsförmedlingens snabbspår för yrken inom hälso- och sjukvård samt lärare rullar på som tänkt. Däremot återstår mycket för att få fart på yrken som målare, styckare och socionomer.
Arbetsförmedlingen har tagit fram en rapport om snabbspåren in på svensk arbetsmarknad. Myndigheten har haft regeringens uppdrag att tillsammans med arbetsmarknadens parter se till att nyanlända med utbildning och arbetslivserfarenhet inom bristyrken snabbare ska komma i jobb. Hittills i år har 2 063 personer påbörjat ett snabbspår. Enligt rapporten finns i dag snabbspår för ett tjugotal yrken inom tolv olika branscher. Men de flesta fungerar inte som planerat.
Enligt rapporten har snabbspåren inneburit att Arbetsförmedlingen strukturerat arbetar med fokus på nyanlända, tillsammans med arbetsgivarorganisationer och fackförbund inom flera branscher. Arbetet har kommit olika långt. Vissa snabbspår fungerar bra och nyanlända får utbildning eller praktik som leder närmare en anställning inom sitt yrke. I andra snabbspår finns det stora utmaningar, konstaterar Arbetsförmedlingen. Det kan handla om att det är svårt att hitta lämpliga deltagare till de insatser som erbjuds, eller om att parterna vill att Arbetsförmedlingen ska förbättra insatserna.
I det fortsatta arbetet handlar det enligt rapporten om att förbättra kvalitén på kartläggningen av arbetssökande, så att deltagarna i insatserna motsvarar de behov arbetsgivarna har. Arbetsförmedlingen ser också ett behov av att göra djupare analyser av möjliga deltagare och geografisk spridning inför eventuella nya snabbspår.
Arbetsförmedlingen behöver också se till att ansvaret för att parternas aktuella frågor hanteras, återkopplas och följs upp blir tydligare. Parterna ska inte behöva navigera i Arbetsförmedlingens organisation för att hitta rätt ingång och uppkomna problem ska snabbt identifieras och åtgärdas.
”Vi måste bli duktigare på att ta fram rätt kandidater till snabbspåren. Vi har inte kvalitetssäkrat att arbetssökande har de kvalifikationer som krävs i den utsträckning som behövs, och detta är också något som parterna har påpekat. Ett sådant exempel är slaktare/styckare. Skälet till att det har blivit så beror i stor utsträckning på att det är svårt att överföra utländsk kompetens och erfarenhet i ett yrke till svenska förhållanden”, skriver Roy Melchert, enhetschef på Arbetsförmedlingen och huvudansvarig för rapporten, i ett pressmeddelande.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.