SMHI förbereder hjälp till Nordkorea

BISTÅND2010-11-23

En delegation av medarbetare på SMHI ska förbereda ett samarbete med Nordkorea. I slutet av november skickar myndigheten iväg en grupp tjänstemän till den kommunistiska diktaturen.

Under två veckor i Nordkorea ska SMHIs medarbetare undersöka förutsättningarna för ett ITP – International Training Program – i samarbete med Nordkorea. Delegationen reser dit 26 november.

Ämnet för programmet är klimatförändringar och miljöpåverkan.

Om ITP-projektet fullföljs kommer en grupp nordkoreaner att bjudas in till SMHI i Sverige för en utbildning under några veckor. Därefter kommer den att följas upp med en ny kurs i Nordkorea.

»Som vilket projekt som helst«

Sture Ring är marknadschef för avdelningen Miljö och säkerhet på SMHI, som ansvarar för resan.

– Det är inget konstigt, vi ser det här som vilket projekt som helst. Vi ägnar oss åt sakfrågan och säger varken bu eller bä till regimen där, säger han till ST Press.

Enligt Sture Ring kommer gruppen av nordkoreaner att bestå av »beslutsfattare på olika nivåer«.

– Det kan vara personer på myndigheter, universitet eller konsultbolag, säger han.

Elisabeth Löfgren på Amnesty betonar att Nordkorea är ett slutet land där regimen genomför mycket svåra kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Tortyr och avrättningar förekommer, det hålls inga fria val, matsituationen är allvarlig och yttrandefriheten oerhört begränsad.

Risk att bidra till förtryck

– Vi säger aldrig att man inte får åka till ett visst land. Men man ska göra en ordentlig riskanalys: finns det någon risk för att man indirekt bidrar till kränkningarna? Vilka villkor har de som man har kontakt med i landet? Ju mindre förberedd man är, desto större är risken att man blir duperad och faktiskt bidrar till förtrycket.

Sture Ring betonar att SMHI »inte ansvarar för Sveriges utrikespolitik«.

– Vi ser det som vilket affärsmässigt uppdrag som helst, förutom att det är lite krångligare med alla resetillstånd.

Molly Lien är utvecklingsanalytiker på Sida och har varit med om att förbereda projektet.

– Nordkorea är ett väldigt speciellt land. Men vi tror att det är positivt att höja kunskapsnivån där på det här sättet. Man ska inte se det som ett stöd till regimen, utan som kompetensöverföring till ett mycket fattigt land.

Om programmet genomförs räknar Molly Lien med att de nordkoreanska deltagarna kommer att utbildas i Sverige under det närmaste halvåret.              

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA