SLFF vill ha eget avtal

TÅGSTREJK2003-12-16

Den fackliga splittringen gör det svårare att få igenom kraven. Det anser STs förhandlingschef med anledning av den nyligen genomförda lokförarstrejken.

Svensk Lokförarförening (SLFF) strejkade främst för rätten till eget avtal, vilket Almega vägrar gå med på. De krävde också en månadslön på 25 000 kronor, sju veckors semester och pensionsålder vid 60 år.

ST var bland de organisationer som skrev under avtalet med Almega.
– Vi har förhandlat fram ett löneökningsutrymme, som ska fördelas i företagsvisa förhandlingar. Det finns alltså inga garantier för att lokförarna ska få en viss lön – det avgörs i de fortsatta förhandlingarna, svarar STs förhandlingschef Johan Tengblad.

Han anser att den fackliga splittringen gör det svårare att få igenom kraven. Även ST driver kravet på 60 år som pensionsålder för lokförarna. Det är bland annat fråga om intjänad pensionsrätt för de lokförare som gick över till andra bolag när SJ ombildades vid årsskiftet. Nyligen träffades ST och företrädare för näringsdepartementet för att diskutera bland annat hur detta ska lösas.

Beträffande en sjunde semestervecka framhåller Johan Tengblad att det rör sig om arbetstidsförkortning. Den ska enligt ST gälla alla, inte bara vissa yrkesgrupper, och ske via lagstiftning och inte avtalsvägen.
– SLFF har gjort det lätt för sig och struntar i andra yrkesgrupper som ST förhandlar för, säger Bo Rundlöf som förhandlat för ST-Spårtrafik. Det måste finnas balans mellan vad lokförare och andra yrkesgrupper ska ha.

I korthet

I oktober genomförde Svensk Lokförarförening (SLFF) en strejk som påverkade både passagerar- och godstrafiken. Orsaken var missnöje med arbetsvillkor och att man saknar eget kollektivavtal. SLFF står med sina cirka 400 medlemmar utanför både LO och TCO.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA